Suroviny
- těstoviny tarhoňa 250 g
- mražený hrášek 1 velká hrst
- uzená slanina 70 g
- brynza 70–100 g
- zakysaná smetana 1/2 kelímku
- medvědí česnek 1 menší svazek
- sůl
Postup přípravy
- Do vroucí osolené vody dejte vařit tarhoňu, vaří se asi 5–6 minut, na poslední minutu k ní přihoďte mražený hrášek.
- Vedle na pánvičce nechte nasucho vyškvařit uzenou slaninu nakrájenou na malé kostičky.
- V misce dohladka rozmíchejte zakysanou smetanu s brynzou, vidličkou rozmačkejte hrudky.
- Uvařenou tarhoňu slijte, vraťte do hrnce a vmíchejte brynzu se smetanou a medvědí česnek nasekaný nadrobno.
- Posypte vyškvařenou slaninou a podávejte (vegetariáni můžou místo slaniny použít opražená slunečnicová semínka se solí a uzenou paprikou).
PRIMA TIP: Tarhoňa je drobná těstovina, která se používá jako příloha nebo zavářka do polévek. Můžete si ji přivézt ze Slovenska, ale dá se koupit například v Lidlu nebo ji najdete v nabídce maďarských prodejen a stánků na farmářských trzích. Obdobně se dají využít i další těstoviny, např. sardská fregolla, izraelský kuskus nebo orzo těstovinová rýže.