Rychlá jahodová buchta s olivovým olejem
Zdroj: iStock
Rychlá jahodová buchta s olivovým olejem
Zdroj:
iStock
Když jahodová sezona vrcholí, hodí se mít v zásobě pár neprůstřelných receptů na koláče a buchty, na kterých si každý pochutná. Tahle buchta oplývá vláčným a nadýchaným těstem, v kterém nechybí olivový olej. Pro nás možná trochu netradiční přísada do sladkých koláčů, ale věřte, že je to ku pospěchu věci.
Postup přípravy
-
Kulatou formu o průměru 25 cm byložte pečicím papírem. Ve větší míse šlehejte vejce s krupicovým cukrem asi 5 minut, až bude směs světlá a nadýchaná.
-
Přidejte zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Stěrkou vše opatrně promíchejte vždy směrem odspodu nahoru.
-
Do druhé mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Směs po třetinách velmi opatrně vmíchejte do připravené mokré směsi. Pokračujte, až spojíte obě směsi v hladké, ucelené těsto.
-
Jahody očistěte a 200 g nakrájejte na plátky. Zbylé jahody přepulte. Do formy nalijte asi polovinu těsta. Na těsto dejte plátky jahod a zalijte druhou polovinou těsta. Navrch dejte půlky jahod rozkrojenou částí dolů.
-
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 60 minut. Po upečení nechte ještě 15 minut chladnout ve formě. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Rychlá jahodová buchta s olivovým olejem
Zdroj: iStock
Rychlá jahodová buchta s olivovým olejem
Zdroj:
iStock