Suroviny
- vejce 2 ks
- cukr krupice 250 g
- zakysaná smetana 250 g
- olivový olej 125 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 500 g
- sůl špetka
- jahody (čerstvé ) 350 g
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Kulatou formu o průměru 25 cm byložte pečicím papírem. Ve větší míse šlehejte vejce s krupicovým cukrem asi 5 minut, až bude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Stěrkou vše opatrně promíchejte vždy směrem odspodu nahoru.
- Do druhé mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Směs po třetinách velmi opatrně vmíchejte do připravené mokré směsi. Pokračujte, až spojíte obě směsi v hladké, ucelené těsto.
- Jahody očistěte a 200 g nakrájejte na plátky. Zbylé jahody přepulte. Do formy nalijte asi polovinu těsta. Na těsto dejte plátky jahod a zalijte druhou polovinou těsta. Navrch dejte půlky jahod rozkrojenou částí dolů.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 60 minut. Po upečení nechte ještě 15 minut chladnout ve formě. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Rychlá jahodová buchta s olivovým olejem Zdroj: iStock