Suroviny
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- pasta svaté trojice (viz níže PRIMA TIP) 3 lžičky
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- mletá kurkuma 1 lžička
- mletá paprika 1 lžička
- sušené vločky červeného chilli 1/2 lžičky
- směs tandoori masala 1/2 lžičky
- bílý jogurt 2 lžíce
- mleté červené chilli 1 lžíce
- pískavice (sušené listy) 1 lžička
- kuřecí křídla 1 kg
K podávání
- omáčka nebo čatní dle vašeho výběru
- měsíčky limety
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě kuřecích křídel. Rozmíchejte směs do hladka a křídla v ní obalte. Při pokojové teplotě je ponechte marinovat alespoň 30 minut. Pokud možno, nechte je přes noc v ledničce.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rozpalte grilovací pánev, aby se z ní kouřilo. Pokud nemáte grilovací pánev, můžete použít kastrol s tlustým dnem. Křídla v pánvi zprudka opečte, aby se zatáhla a vytvořila si na kůži mírně spálenou, kouřovou chuť. Přesuňte je na velký plech a v předehřáté troubě pečte 25 minut.
- Dochuťte několika kapkami limetkové šťávy a podávejte s omáčkou či čatní jako předkrm nebo malé občerstvení.
PRIMA TIP: Pasta Svaté Trojice
„Svatá Trojice“ chilli papriček, česneku a zázvoru vytváří úžasné čerstvé aroma. Má docela říz, takže když dojde na vrstvení chutí v jídlech, je potřeba ji pořádně provařit, aby nezůstala syrová. Pokud potřebujete pasty jen trochu, použijte poloviční množství od každé přísady. • 100 g (přibližně 3 ks) zelených chilli papriček • 100 g (přibližně 20 ks) stroužků česneku • 100 g (přibližně 4 ks o velikosti 5 cm) čerstvého zázvoru • 25 ml rostlinného oleje • 1 lžička soli V kuchyňském robotu ingredience rozmixujte na hrubou pastu. V ledničce ve sklenici se šroubovacím uzávěrem vydrží až 2 týdny.
Rozpálená kouřová křidýlka Zdroj: Moderní indická kuchařka