Nitisha Patelová

Rozpálená kouřová křidýlka

Moje hodnocení
1x

Křídla z kuřete jsou jemná, šťavnatá a tak lahodná. Mají také spoustu různých použití a výtečně se hodí i k intenzivním chutím kouřové papriky a pálivého koření. Přestože je tento recept velice jednoduchý, určitě na vaše hosty udělá dojem. Té pravé rozpálenosti dosáhnete tím, že křídla zprudka opečete ještě před vložením do trouby.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • rostlinný olej 2 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • pasta svaté trojice (viz níže PRIMA TIP) 3 lžičky
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • mletá paprika 1 lžička
  • sušené vločky červeného chilli 1/2 lžičky
  • směs tandoori masala 1/2 lžičky
  • bílý jogurt 2 lžíce
  • mleté červené chilli 1 lžíce
  • pískavice (sušené listy) 1 lžička
  • kuřecí křídla 1 kg

K podávání

  • omáčka nebo čatní dle vašeho výběru
  • měsíčky limety

Postup přípravy

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě kuřecích křídel. Rozmíchejte směs do hladka a křídla v ní obalte. Při pokojové teplotě je ponechte marinovat alespoň 30 minut. Pokud možno, nechte je přes noc v ledničce.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Rozpalte grilovací pánev, aby se z ní kouřilo. Pokud nemáte grilovací pánev, můžete použít kastrol s tlustým dnem. Křídla v pánvi zprudka opečte, aby se zatáhla a vytvořila si na kůži mírně spálenou, kouřovou chuť. Přesuňte je na velký plech a v předehřáté troubě pečte 25 minut.
  4. Dochuťte několika kapkami limetkové šťávy a podávejte s omáčkou či čatní jako předkrm nebo malé občerstvení.

PRIMA TIP: Pasta Svaté Trojice

„Svatá Trojice“ chilli papriček, česneku a zázvoru vytváří úžasné čerstvé aroma. Má docela říz, takže když dojde na vrstvení chutí v jídlech, je potřeba ji pořádně provařit, aby nezůstala syrová. Pokud potřebujete pasty jen trochu, použijte poloviční množství od každé přísady. • 100 g (přibližně 3 ks) zelených chilli papriček • 100 g (přibližně 20 ks) stroužků česneku • 100 g (přibližně 4 ks o velikosti 5 cm) čerstvého zázvoru • 25 ml rostlinného oleje • 1 lžička soli V kuchyňském robotu ingredience rozmixujte na hrubou pastu. V ledničce ve sklenici se šroubovacím uzávěrem vydrží až 2 týdny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Nitisha Patelová

Moderní indická kuchařka Nitisha Patelová

S pomocí Nitishi Patelové, uznávané šéfkuchařky indického původu, můžete orientální kuchyňská kouzla zvládnout i vy. Nitishiny recepty vycházejí z tradičních indických receptur, ale jsou uzpůsobeny moderním způsobům přípravy, takže i bez speciálních postupů dosáhnete lahodných výsledků.

Nechte se zlákat grilovanými různorodými kari, grilovanými jehněčími kotletami, pálivým vindaloo, mughalským kuřetem na šafránu, pečenými masala bramborami nebo slaďoučkou panna cottou s čajem Darjeeling.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty