Regionální potravina

Řízek z mletého masa s česnekovým sýrem, uzenou bramborovou kaší a cibulovou marmeládou

Moje hodnocení
6x

Jaké jídlo patří mezi nejoblíbenější? Jednoznačně řízek! A vůbec nevadí, že jsme si pro vás tentokrát nachystali jeho mletou verzi. O to zajímavější, protože jsme do masa zakomponovali naprostou delikatesu – přírodní sýr s česnekem. A čím jsme doplnili masíčko? Bramborovou kaší provoněnou uzeným špekem a také příjemně nasládlou cibulovou marmeládou.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a dejte je vařit do neosolené vody.
  2. Smíchejte mléko a smetanu v rendlíku, z uzeného odkrojte tenké okraje a přidejte je do rendlíku. Směs přiveďte k varu a vypněte ji. Přiklopte a nechte stranou.
  3. Nakrájejte zbytek špeku na kostičky, cibuli na tenké plátky.
  4. Do hrnce dejte olej, přidejte špek a orestujte, přidejte cibuli a restujte, dokud nebude cibule zlatá a zkaramelizovaná (cca 40 min.), občas můžete podlít trochou vody.
  5. Když je cibule hnědá, přidejte cukr a sůl.
  6. Mleté maso vložte do mísy a přidejte 2 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Smíchejte a udělejte 8 malých řízků.
  7. Řízky obalte v trojobalu (hladká mouka – vejce – strouhanka).
  8. Pánev rozpalte, přidejte olej a řízky opékejte dozlatova z obou stran, poté je přendejte na plech s pečicím papírem a dopečte v troubě na 180 °C asi 15 min.
  9. Uvařené brambory sceďte, z mléka vytáhněte špek a přidejte mléko do brambor, šťouchadlem udělejte kaši, dosolte a nakonec přidejte nasekanou petržel.
  10. Na talíř dejte kaši, řízek, cibulovou marmeládu a 2 okurky.

PRIMA TIP: Na tento recept jsme použili přírodní sýr s česnekem z Farmy Růžová v Českém Švýcarsku farmáře Martina Honzy. Čerstvý sýr je vyrobený z plnotučného mléka Jerseyských krav. Díky vysokému podílu tuku v mléce vyniká lahodnou smetanovou chutí. Za svou jedinečnost byl odměněn prestižním oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty