Suroviny
- mleté maso (nejlépe směs hovězího a vepřového) 600 g
- sýr (přírodní sýr s česnekem (viz tip)) 200 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 100 g
- strouhanka 100 g
- brambory (typu C) 1 kg
- máslo 50 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 ml
- mléko 150 ml
- špek (uzený ) 50 g
- hladkolistá petržel 50 g
- cibule 500 g
- cukr 20 g
- nakládané okurky 8 ks
- olej 30 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a dejte je vařit do neosolené vody.
- Smíchejte mléko a smetanu v rendlíku, z uzeného odkrojte tenké okraje a přidejte je do rendlíku. Směs přiveďte k varu a vypněte ji. Přiklopte a nechte stranou.
- Nakrájejte zbytek špeku na kostičky, cibuli na tenké plátky.
- Do hrnce dejte olej, přidejte špek a orestujte, přidejte cibuli a restujte, dokud nebude cibule zlatá a zkaramelizovaná (cca 40 min.), občas můžete podlít trochou vody.
- Když je cibule hnědá, přidejte cukr a sůl.
- Mleté maso vložte do mísy a přidejte 2 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Smíchejte a udělejte 8 malých řízků.
- Řízky obalte v trojobalu (hladká mouka – vejce – strouhanka).
- Pánev rozpalte, přidejte olej a řízky opékejte dozlatova z obou stran, poté je přendejte na plech s pečicím papírem a dopečte v troubě na 180 °C asi 15 min.
- Uvařené brambory sceďte, z mléka vytáhněte špek a přidejte mléko do brambor, šťouchadlem udělejte kaši, dosolte a nakonec přidejte nasekanou petržel.
- Na talíř dejte kaši, řízek, cibulovou marmeládu a 2 okurky.
PRIMA TIP: Na tento recept jsme použili přírodní sýr s česnekem z Farmy Růžová v Českém Švýcarsku farmáře Martina Honzy. Čerstvý sýr je vyrobený z plnotučného mléka Jerseyských krav. Díky vysokému podílu tuku v mléce vyniká lahodnou smetanovou chutí. Za svou jedinečnost byl odměněn prestižním oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje.