Suroviny
- vepřová panenka 800 g
- strouhanka 200 g
- vejce 2 ks
- hladká mouka 100 g
- sádlo (vepřové ) 150 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Bramborový salát
- brambory (varný typ A) 500 g
- zelenina (kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)) 500 g
- sterilovaný hrášek 70 g
- cibule 20 g
- nakládané okurky 30 g
- majonéza 30 g
- hořčice 30 g
- vejce 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Neoloupané brambory a kořenovou zeleninu uvařte doměkka v osolené vodě. Vejce uvařte natvrdo.
- Brambory, kořenovou zeleninu a vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a sterilované okurky nakrájejte najemno.
- Přidejte hrášek, majonézu, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, případně dochuťte trochou láku od okurek a dejte do lednice vychladnout a rozležet.
- Neoloupané brambory a kořenovou zeleninu uvařte doměkka v osolené vodě. Vejce uvařte natvrdo.
- Brambory, kořenovou zeleninu a vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a sterilované okurky nakrájejte najemno.
- Přidejte hrášek, majonézu, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, případně dochuťte trochou láku od okurek a dejte do lednice vychladnout a rozležet.
- Vepřovou panenku očistěte, naklepejte, osolte, opepřete. Obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažte na rozpáleném sádle dozlatova.
PRIMA TIP: Aby byly brambory po uvaření pevné a tuhé, připravte salát z brambor varného typu A, který je na to optimální. Variantou mohou být také odrůdy s červenou barvou slupky (opět varný typ A).
Až budete v obchodě vybírat maso, vejce, zeleninuy a další potřebné suroviny, vyplatí se zakoupit ty nejkvalitnější. Na obalu se pyšní některou ze značek kvality, jako jsou např. Klasa, Regionální potravina či BIO.
Řízečky z vepřové panenky smažené na sádle s bramborovým salátem 2 Zdroj: Akademie kvality
Řízečky z vepřové panenky smažené na sádle s bramborovým salátem 3 Zdroj: Akademie kvality