redakce Prima FRESH

Ražniči z kuřecího masa připravené v troubě

Moje hodnocení
120x

Ražniči je jinými slovy špíz z masa a zeleniny, který se tradičně připravuje na grilu. Ražniči ale můžete stejně úspěšně připravit v troubě, což se hodí, když není počasí na venkovní vaření.

4 porce
60 minut

Suroviny

PRIMA TIPY:

  • Recept na ražniči je příjemně variabilní, můžete ho připravit z různých druhů masa, kromě kuřecích prsou lze použít i stehenní řízky, obdobně se dá vařit i z masa krůtího a stejně oblíbené je maso vepřové, ať už vsadíte na panenku, plec, nebo šťavnatou krkovici.
  • Zelenina lze různě obměňovat, kromě cibule, papriky a cibule jsou výborné i žampiony, lilek nebo cherry rajčátka. Na doplnění se nebojte použít kostky pevného sýra, jako je třeba halloumi, místo slaniny dejte klidně uzený špek nebo kolečka klobásky. Pro fajnšmekry doporučujeme na špejle přidat kuřecí srdíčka.
  • Špízy můžete připravit na grilu, v troubě i na pánvi. A pokud jste líní, jednoduše dejte všechny nakrájené suroviny na plech, podlijte kapkou vody a upečte je v troubě.

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na kostky asi 2,5 x 2,5 cm. Dejte je do mísy, osolte, opepřete a dochuťte kořením. Přilijte asi 3 lžíce oleje, vše důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodiny, ale klidně přes noc.
  2. Zeleninu a slaninu nakrájejte na zhruba stejně velké kousky jako maso.
  3. Na špičaté špejle střídavě napichujte maso, cibuli, slaninu a papriky s cuketou. Hotové špízy dejte na plech nebo do pekáčku s pečicím papírem. Lehce dosolte a zakápněte olejem.
  4. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečte asi 25–30 minut dozlatova, alespoň dvakrát během pečení špízy otočte.
  5. Podávejte s pečeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Vyzkoušejte také živáňskou vepřovou pečeni pečenou v troubě podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty