návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Rajčatový fatuš

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 30 minut
Rajčatový fatuš
Autor: Košík plný rajčat Rajčatový fatuš
Fatuš znamená tradiční libanonský salát s pita chlebem a spoustou zeleniny a bylinek. Každý ho připravuje jinak podle to, co sklidí na zahradě nebo koupí na trhu, ale základ zůstává stejný – křupavý pita chléb rozlámaný na kousky zalitý olivovým olejem. V této verzi mu zdatně sekundují ředkvičky a okurka, šťavnatost dodávají rajčata a pikantnost jarní cibulka. Podle chuti obměňujte zeleninu i bylinky. Fatuš se hodí jako lehký oběd či večeře nebo jako příloha k pečenému jehněčímu masu.

Postup

  1. Pita chléb rozkrojte podélně tak, aby vznikly dvě tenké placky. Každou z nich potřete 1 lžičkou oleje a opékejte je 2–3 minuty na středním stupni na pánvi (či na grilu) dozlatova a dokřupava. Nechte je vychladnout. 
  2. Mezitím nakrájejte rajčata na 5mm plátky, okurku podélně rozpulte a nakrájejte na 3mm plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibulku nasekejte nadrobno. Vše promíchejte v míse. 
  3. Vychladlý pita chléb natrhejte na kousky velikosti sousta. 
  4. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou, osolte a přelijte přes zeleninu. Vmíchejte kousky pita chleba a petržel a posypte kořením sumah. 

PRIMA TIP: Koření sumah možná znáte pod názvem škumpa. Jsou to sušené umleté plody stromu a keře škumpy koželužské, která roste ve Středomoří a jihozápadní Asii. Tmavočervený prášek chutná mírně nakysle, dříve se používal místo soli. Hodí se do salátů, na grilovaná masa i do masových a zeleninových nákypů. 

Rajčatový fatuš
Autor: Košík plný rajčat Rajčatový fatuš

Další neodolatelné recepty z rajčat najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Letní číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si léto plné nejen kulinárních zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Košík plný rajčat
Jenny Linford

Téměř každý z nás si jistě oblíbil rajská jablíčka, onu zářivě červenou zeleninu lahodné chuti a výrazného aroma, která hraje nezastupitelnou roli při přípravě mnoha vynikajících pokrmů.

Tato kniha však nenabízí pouze nahodilý výčet stokrát viděných a vyzkoušených receptů – naleznete v ní totiž více než 75 receptů na skutečně originální rajčatové pokrmy, jež těží z charakteristické chuti této fantastické ingredience. Recepty jsou navíc proloženy zajímavými články, jež se týkají jak šlechtění či pěstování rajčat, tak jejich skladování či zpracování. Sáhněte proto i vy do Košíku plného rajčat a vytáhněte z něj recept, který nejlépe vyhoví vašim chuťovým preferencím!

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: Malá jídla , Arabská kuchyně