Suroviny
- pita chléb 1 ks
- extra virgin olivový olej 2,5 lžíce
- rajčata (menší nebo cherry ) 500 g
- salátová okurka 1/2 ks
- ředkvičky 6 ks
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- koření (koření sumah) 2 lžičky
- sůl špetka
Postup přípravy
- Pita chléb rozkrojte podélně tak, aby vznikly dvě tenké placky. Každou z nich potřete 1 lžičkou oleje a opékejte je 2–3 minuty na středním stupni na pánvi (či na grilu) dozlatova a dokřupava. Nechte je vychladnout.
- Mezitím nakrájejte rajčata na 5mm plátky, okurku podélně rozpulte a nakrájejte na 3mm plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibulku nasekejte nadrobno. Vše promíchejte v míse.
- Vychladlý pita chléb natrhejte na kousky velikosti sousta.
- Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou, osolte a přelijte přes zeleninu. Vmíchejte kousky pita chleba a petržel a posypte kořením sumah.
PRIMA TIP: Koření sumah možná znáte pod názvem škumpa. Jsou to sušené umleté plody stromu a keře škumpy koželužské, která roste ve Středomoří a jihozápadní Asii. Tmavočervený prášek chutná mírně nakysle, dříve se používal místo soli. Hodí se do salátů, na grilovaná masa i do masových a zeleninových nákypů.
Rajčatový fatuš 2 Zdroj: Košík plný rajčat