Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatový fatuš
Suroviny (4 porce)
- pita chléb 1 ks
- extra panenský olivový olej 2,5 lžíce
- menší nebo cherry rajčata 500 g
- salátová okurka 1/2 ks
- ředkvičky 6 ks
- jarní cibulka 1 ks
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
- hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
- koření sumah 2 lžičky
Postup
- Pita chléb rozkrojte podélně tak, aby vznikly dvě tenké placky. Každou z nich potřete 1 lžičkou oleje a opékejte je 2–3 minuty na středním stupni na pánvi (či na grilu) dozlatova a dokřupava. Nechte je vychladnout.
- Mezitím nakrájejte rajčata na 5mm plátky, okurku podélně rozpulte a nakrájejte na 3mm plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibulku nasekejte nadrobno. Vše promíchejte v míse.
- Vychladlý pita chléb natrhejte na kousky velikosti sousta.
- Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou, osolte a přelijte přes zeleninu. Vmíchejte kousky pita chleba a petržel a posypte kořením sumah.
PRIMA TIP: Koření sumah možná znáte pod názvem škumpa. Jsou to sušené umleté plody stromu a keře škumpy koželužské, která roste ve Středomoří a jihozápadní Asii. Tmavočervený prášek chutná mírně nakysle, dříve se používal místo soli. Hodí se do salátů, na grilovaná masa i do masových a zeleninových nákypů.
Další neodolatelné recepty z rajčat najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Košík plný rajčat
Téměř každý z nás si jistě oblíbil rajská jablíčka, onu zářivě červenou zeleninu lahodné chuti a výrazného aroma, která hraje nezastupitelnou roli při přípravě mnoha vynikajících pokrmů.
Tato kniha však nenabízí pouze nahodilý výčet stokrát viděných a vyzkoušených receptů – naleznete v ní totiž více než 75 receptů na skutečně originální rajčatové pokrmy, jež těží z charakteristické chuti této fantastické ingredience. Recepty jsou navíc proloženy zajímavými články, jež se týkají jak šlechtění či pěstování rajčat, tak jejich skladování či zpracování. Sáhněte proto i vy do Košíku plného rajčat a vytáhněte z něj recept, který nejlépe vyhoví vašim chuťovým preferencím!
Vydalo nakladatelství Omega.