Suroviny
- rajčata (zralá, oloupaná rajčata) 1 kg
- cukr 400 g
- limetková šťáva (z 1 limetky)
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Nejprve si nařízněte slupku rajčat do křížku, pak rajčata ponořte do vařící vody asi na 3 minuty, poté z nich slupku oloupejte.
- Oloupaná rajčata nakrájejte na kousky a dejte do hrnce se silným dnem, přidejte všechny ingredience a na mírném plameni směs vařte asi hodinu. Občas promíchejte a na konci džem nalijte na studený talířek a vyzkoušejte jeho konzistenci. Džem by měl být lepkavý a dostatečně hustý, ale s kousky. Pokud nebude, tak prodlužte dobu vaření.
- Po správné hustotě horký rajčatový džem nalijte do vyvařených a suchých sklenic, poté sklenice zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.