Najděte si recept
Na co máte chuť?

Quiche s lososem a koprovou majonézou
Suroviny (6–7 porcí)
Korpus: forma 24 x 34 cm
- mandlová mouka 180 g
Korpus:
Náplň:
- vejce 12 ks
- extra virgin olivový olej na vymazání 3 lžíce
- cream cheese 120 g
- pecorino 150 g
- uzený divoký losos 175 g
- brokolice 200 g
- šalotka 2 ks
- ghí nebo sádlo 1 lžíce
- pár snítek kopru
- kapary
- nerafinovaná mořská sůl
Koprová majonéza:
- žloutek pokojové teploty 1 ks
- citronová šťáva z bio citronu 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- hořčice bez cukru 1 lžička
- hrst nasekaného kopru
- extra virgin olivový olej na vymazání 4 lžíce
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
- Troubu předehřejte na 170 ˚C. Mandlovou mouku vložte společně se zbývajícími ingrediencemi do kuchyňského robota a směs míchejte, dokud se nevytvoří pevné těsto.
- Keramickou nádobu na pečení vymažte olivovým olejem, těsto do ní přemístěte a prsty rovnoměrně rozprostřete po dnu a stranách nádoby. Těsto poté vidličkou propíchejte, korpus vložte do trouby a pečte 10 minut.
- Mezitím očistěte a nakrájejte brokolici na menší růžičky a šalotku nakrájejte na slabší plátky. Na pánvi s rozehřátým ghí na středním plameni orestujte brokolici, poté přidejte šalotku a společně restujte 3–5 minut.
- Do mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) vložte vejce, olivový olej, cream cheese, pecorino a sůl a pomocí metličky promíchejte tak, aby se vytvořila hladká hmota.
- Hotový korpus nechte pár minut vychladnout a poté ho poklaďte cca ¾ množství lososa. Na něj rovnoměrně rozprostřete brokolici se šalotkou a vše opatrně zalijte vaječnou směsí.
- Vršek poté ozdobte zbývajícím lososem, kapary a koprem. Vložte do trouby a pečte 30–35 minut (podle typu trouby), dokud quiche neztuhne.
- Hotový quiche nechte vychladnout a podávejte společně s koprovou majonézou.
- Koprová majonéza: Do vyšší nádoby vložte žloutek pokojové teploty. Přidejte hořčici, najemno nastrouhaný česnek, nasekaný kopr, citron a sůl a pomocí metličky promíchejte.
- Po kapkách přidávejte olivový olej tak, že vždy přidávejte pár kapek, které do směsi ručním šlehačem zašlehejte, poté přidejte další a opět zašlehejte.
- Takto postupně zašlehejte celé 4 lžíce olivového oleje, dokud nevznikne hladká majonéza.
Cukrfree
Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.
Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.
Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.