Čočkový základ
- černá čočka 350 g
- červené fazole 100 g
- Bobkový list 3 ks
- zázvor v celku, oloupaný 20 g
- Sůl 1 vrchovatá lžička
- koření Garam masala 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- Česnek 1 stroužek
- Voda 2 l
Rajčatový základ
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- zázvor 30 g
- šalotky 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- koření Garam masala 2 lžičky
- mletý koriandr 2 lžičky
- mletý kajenský pepř 1 lžička
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- Sůl 1 lžička
- řajčatový protlak 2 lžíce
- drcená rajčata 400 g
- Máslo 150 g
- smetana ke šlehání 31% 200 ml
- voda podle potřeby
Dokončení
- smetana ke šlehání na ozdobu
- čerstvě nasekaný koriandr
Postup přípravy
- Nejdřív je potřeba namočit fazole a čočku alespoň na 8 hodin do velkého množství vody.
- Poté luštěniny propláchněte a přendejte do velkého hrnce společně se vším ostatním (voda, koření, zázvor a česnek).
- Vařte na mírném plameni tak hodinu a půl pod pokličku. Po uvaření vyndejte ze směsi bobkové listy, zázvor a celý česnek.
- V mezičase nakrájejte šalotku najemno, oloupejte a nastrouhejte zázvor a nasekejte najemno česnek.
- Těsně před koncem vaření čočky a fazolí začněte v dalším hrnci dělat rajčatový základ.
- Na oleji nechte změknout šalotku, pak přidejte česnek a chvíli nato najemno nastrouhaný zázvor. Přibližně půl minuty nechte rozvonět a pak přidejte všechno koření a rajčatový protlak.
- Směs nechte další minutu opékat a pak přidejte drcená rajčata a nechte přivést k varu. Ve chvíli, kdy se začne rajčatový základ vařit, přidejte sůl a směs uvařené čočky a fazolí.
- Všechno pořádně promíchejte dohromady, stáhněte plamen na úplné minimum a nechte vařit minimálně dvě hodiny. Čím déle, tím lépe.
- Během vaření doporučujeme dost často míchat, aby se jídlo nepřipálilo. Důležité je mít plotnu na co nejnižší stupeň.
- Podle potřeby a hustoty pak během vaření přidávejte vodu a ochutnávejte. Po několika hodinách vaření přidejte máslo a nechte směs ještě pořádně provařit.
- Na úplný závěr přidejte smetanu (v pokojové teplotě) a nechte finálně projít varem. Při podávání zasypejte čerstvým koriandrem.