Čočkový základ
- černá čočka 350 g
- červené fazole 100 g
- bobkový list 3 ks
- zázvor (v celku, oloupaný) 20 g
- koření garam másala 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- česnek 1 stroužek
- voda 2 l
- sůl 1 vrchovatá lžička
Rajčatový základ
- slunečnicový olej 2 lžíce
- zázvor 30 g
- šalotka 2 ks
- česnek 2 stroužky
- koření garam másala 2 lžičky
- mletý koriandr 2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- rajčatový protlak 2 lžíce
- drcená rajčata 400 g
- máslo 150 g
- smetana ke šlehání (31%) 200 ml
- voda (podle potřeby)
- sůl 1 lžička
- kajenský pepř (mletý ) 1 lžička
Dokončení
- smetana ke šlehání (na ozdobu)
- koriandr (čerstvě nasekaný )
Postup přípravy
- Nejdřív je potřeba namočit fazole a čočku alespoň na 8 hodin do velkého množství vody.
- Poté luštěniny propláchněte a přendejte do velkého hrnce společně se vším ostatním (voda, koření, zázvor a česnek).
- Vařte na mírném plameni tak hodinu a půl pod pokličku. Po uvaření vyndejte ze směsi bobkové listy, zázvor a celý česnek.
- V mezičase nakrájejte šalotku najemno, oloupejte a nastrouhejte zázvor a nasekejte najemno česnek.
- Těsně před koncem vaření čočky a fazolí začněte v dalším hrnci dělat rajčatový základ.
- Na oleji nechte změknout šalotku, pak přidejte česnek a chvíli nato najemno nastrouhaný zázvor. Přibližně půl minuty nechte rozvonět a pak přidejte všechno koření a rajčatový protlak.
- Směs nechte další minutu opékat a pak přidejte drcená rajčata a nechte přivést k varu. Ve chvíli, kdy se začne rajčatový základ vařit, přidejte sůl a směs uvařené čočky a fazolí.
- Všechno pořádně promíchejte dohromady, stáhněte plamen na úplné minimum a nechte vařit minimálně dvě hodiny. Čím déle, tím lépe.
- Během vaření doporučujeme dost často míchat, aby se jídlo nepřipálilo. Důležité je mít plotnu na co nejnižší stupeň.
- Podle potřeby a hustoty pak během vaření přidávejte vodu a ochutnávejte. Po několika hodinách vaření přidejte máslo a nechte směs ještě pořádně provařit.
- Na úplný závěr přidejte smetanu (v pokojové teplotě) a nechte finálně projít varem. Při podávání zasypejte čerstvým koriandrem.