Suroviny
- vepřové ramínko (bez kosti) 1,5–2 kg
- pomerančová šťáva 125 ml
- pomerančová kůra (nastrouhaná) 1 lžíce
- limetková šťáva 125 ml
- limetková kůra (nastrouhaná) 1 lžíce
- olivový olej 125 ml
- česnek (rozdrcený) 8 stroužků
- římský kmín 1 lžíce
- čerstvé oregano (lístky ) 1 hrst
- máta
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso dejte do velkého pekáče a důkladně ho osolte a opepřete.
- V misce promíchejte pomerančovou a limetovou šťávu a kůru, římský kmín, česnek a olej. Promíchejte a rozdělte na dvě poloviny.
- Jednou částí marinády zalijte maso a čistýma rukama ji do něj vmasírujte ze všech stran. Zakryjte alobalem a nechte marinovat nejméně dvě hodiny, případně přes noc.
- Troubu předehřejte na 140 °C. Vložte do ní pekáč s (přikrytým) masem a pečte 3 hodiny. Pak sundejte alobal a teplotu trouby zvyšte na 160 °C. Naběračkou přelijte maso vypečenou šťávou a za občasného přelévání pečte ještě 2 až 3 hodiny. Maso musí být tak měkké, aby se jeho vlákna dala oddělovat vidličkou.
- Maso vyndejte z trouby a nechte ho 15 minut odpočívat. Mezitím připravte mojo: Listy bylinek nasekejte nahrubo, dejte je do velké mísy, zašlehejte zbylou marinádu a několik lžic vypečené šťávy z masa. Osolte a opepřete.
- Maso buď nakrájejte nebo natrhejte a rozložte na velký talíř, omáčku mojo podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Chcete-li dodržet kubánskou notu, podávejte maso se směsí uvařené rýže promíchané s uvařenými tmavými fazolemi a případně s opečenými zeleninovými banány plantains.