Suroviny
- dýně (muškátová dýně, oloupaná a nakrájená na 1cm kostičky) 300 g
- olivový olej 1,5 lžíce
- rajčata (zralá ) 800 g
- cibule (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- česnek (nasekaný) 1 stroužek
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
- pomerančová kůra (nastrouhaná ) z 1 pomeranče
- pomerančová šťáva (čerstvě vymačkaná) z 1 pomeranče
- vývar (kuřecí nebo zeleninový ) 300 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C / plynovou na stupeň 6.
- Kostičky dýně promíchejte v pekáči s ½ lžíce oleje. Osolte a opepřete a poté pečte v předehřáté troubě 25 minut doměkka.
- Mezitím spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Dejte na 1 minutu stranou, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
- Ve větším rendlíku či hrnci na mírném plameni rozehřejte zbylou lžíci oleje. Přihoďte cibuli, česnek a tymián a za častého míchání zvolna restujte 3–5 minut doměkka a dokud ingredience nezačnou vonět. Přidejte nasekaná rajčata, šťávu, kterou pustila, a pomerančovou kůru a šťávu. Zvyšte plamen, přikryjte pokličkou a udržujte na plotně 5 minut, abyste obsah rendlíku přivedli k varu.
- Nyní pokličku sejměte a rajčatovou směs vařte za častého míchání (aby se rajčata rozpadla) 10 minut. Přilijte vývar, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte 15 minut. Poté přihoďte pečenou dýni a dalších 5 minut polévku zvolna vařte. Po uplynutí této doby ihned podávejte.
Polévka z rajčat a pečené dýně Zdroj: Košík plný rajčat