Suroviny
- muškátová dýně, oloupaná a nakrájená na 1cm kostičky 300 g
- olivový olej 1,5 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zralá rajčata 800 g
- cibule, oloupaná a nasekaná 1 ks
- česnek, nasekaný 1 stroužek
- čerstvý tymián 2 snítky
- nastrouhaná kůra a čerstvě vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
- kuřecí nebo zeleninový vývar 300 ml
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C / plynovou na stupeň 6.
- Kostičky dýně promíchejte v pekáči s ½ lžíce oleje. Osolte a opepřete a poté pečte v předehřáté troubě 25 minut doměkka.
- Mezitím spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Dejte na 1 minutu stranou, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
- Ve větším rendlíku či hrnci na mírném plameni rozehřejte zbylou lžíci oleje. Přihoďte cibuli, česnek a tymián a za častého míchání zvolna restujte 3–5 minut doměkka a dokud ingredience nezačnou vonět. Přidejte nasekaná rajčata, šťávu, kterou pustila, a pomerančovou kůru a šťávu. Zvyšte plamen, přikryjte pokličkou a udržujte na plotně 5 minut, abyste obsah rendlíku přivedli k varu.
- Nyní pokličku sejměte a rajčatovou směs vařte za častého míchání (aby se rajčata rozpadla) 10 minut. Přilijte vývar, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte 15 minut. Poté přihoďte pečenou dýni a dalších 5 minut polévku zvolna vařte. Po uplynutí této doby ihned podávejte.
Polévka z rajčat a pečené dýně Zdroj: Košík plný rajčat