Tereza Pánková ,
V kuchyni vždy otevřeno

Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem

Moje hodnocení
8x

Během podzimních dnů si rádi dopřáváme hutnější a krémovější dorty. Chladnější počasí k tomu vyloženě vybízí. Zkuste tento nevšední dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem. Kapka rumu ho hezky provoní a ovoce mu dodá zase na šťavnatosti.

1 porce
120 minut

Suroviny

Krém

  • tvaroh 500 g
  • čokoláda (kvalitní hořká) 200 g
  • máslo 100 g
  • vanilkový cukr 2 ks
  • sůl (smetana) 4 lžíce
  • rum nebo vaječný koňak 3 lžíce
  • cukr k doslazení (podle hořkosti použité čokolády)

Lesní ovoce s želatinou

  • lesní ovoce (může být mražené) 300 g
  • želatina 8 plátků
  • cukr 4 lžíce
  • voda 100–150 ml

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 26 cm. Do dna upevněte pečicí papír, boky vymažte tukem a vysypte moukou.
  2. Troubu předehřejte na 150 °C. Všechny ingredience je vhodné vyndat cca hodinu před plánovanou přípravou, aby byly přibližně pokojové teploty.
  3. Oddělené bílky se solí ušlehejte ve větší míse do pevného sněhu, poté postupně přisypávejte cukr a stále šlehejte min. 5 minut.
  4. Poté vyšlehejte olej a žloutky (na nižší stupeň) a lehce vmíchejte mouku smíchanou s kakaem. Jen tak převracejte, až bude těsto rovnoměrně promíchané.
  5. Těsto nalijte do dortové formy a pečte 40 minut na 150 °C. Korpus pak nechte vychladnout ve formě.
  6. Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu, pak do ní vmíchejte smetanu s rumem. V míse vyšlehejte tvaroh s máslem a cukrem a postupně vmíchejte trochu zchladlou čokoládu. Důkladně prošlehejte.
  7. A vraťte se ke korpusu. Čokoládový kém naneste na korpus a rovnoměrně rozetřete, uhlaďte. Z pečicího papíru nebo alobalu vytvořte pás, který obemkne celý obvod korpusu a bude cca 5 cm nad korpus. Přivřete ho dobře zpět obručí formy a dort vložte minimálně na hodinu do lednice.
  8. Lesní ovoce vložte do rendlíku, přilijte vodu, vsypte cukr a zahřejte. Nemělo by se příliš vařit. Plátky želatiny nechte v jiném rendlíku nabobtnat s cca 6 lžic vody. Poté ji vyždímejte a pozvolna zahřejte do rozpuštění.
  9. Do želatiny přidejte pár lžic ovoce, promíchejte a obsah vlijte do druhého kastrůlku s ovocem. Všechno dobře promíchejte a nechte vychladnout, ne úplně ztuhnout.
  10. Vyndejte dort z lednice a postupně povrch polévejte ovocem s želatinou. Pozor, aby vám šťáva příliš nevytékala bokem, trochu nevadí.
  11. Pak celý dort opět vložte do lednice a nechte dokonale ztuhnout. Minimálně 4–5 hodin, nejlépe přes noc.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty