Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem
Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno
Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem
Zdroj:
V kuchyni vždy otevřeno
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 26 cm. Do dna upevněte pečicí papír, boky vymažte tukem a vysypte moukou.
-
Troubu předehřejte na 150 °C. Všechny ingredience je vhodné vyndat cca hodinu před plánovanou přípravou, aby byly přibližně pokojové teploty.
-
Oddělené bílky se solí ušlehejte ve větší míse do pevného sněhu, poté postupně přisypávejte cukr a stále šlehejte min. 5 minut.
-
Poté vyšlehejte olej a žloutky (na nižší stupeň) a lehce vmíchejte mouku smíchanou s kakaem. Jen tak převracejte, až bude těsto rovnoměrně promíchané.
-
Těsto nalijte do dortové formy a pečte 40 minut na 150 °C. Korpus pak nechte vychladnout ve formě.
-
Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu, pak do ní vmíchejte smetanu s rumem. V míse vyšlehejte tvaroh s máslem a cukrem a postupně vmíchejte trochu zchladlou čokoládu. Důkladně prošlehejte.
-
A vraťte se ke korpusu. Čokoládový kém naneste na korpus a rovnoměrně rozetřete, uhlaďte. Z pečicího papíru nebo alobalu vytvořte pás, který obemkne celý obvod korpusu a bude cca 5 cm nad korpus. Přivřete ho dobře zpět obručí formy a dort vložte minimálně na hodinu do lednice.
-
Lesní ovoce vložte do rendlíku, přilijte vodu, vsypte cukr a zahřejte. Nemělo by se příliš vařit. Plátky želatiny nechte v jiném rendlíku nabobtnat s cca 6 lžic vody. Poté ji vyždímejte a pozvolna zahřejte do rozpuštění.
-
Do želatiny přidejte pár lžic ovoce, promíchejte a obsah vlijte do druhého kastrůlku s ovocem. Všechno dobře promíchejte a nechte vychladnout, ne úplně ztuhnout.
-
Vyndejte dort z lednice a postupně povrch polévejte ovocem s želatinou. Pozor, aby vám šťáva příliš nevytékala bokem, trochu nevadí.
-
Pak celý dort opět vložte do lednice a nechte dokonale ztuhnout. Minimálně 4–5 hodin, nejlépe přes noc.
Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem 2
Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno
Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem 2
Zdroj:
V kuchyni vždy otevřeno