zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem

Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem

Hodnoceno: 5x
Během podzimních dnů si rádi dopřáváme hutnější a krémovější dorty. Chladnější počasí k tomu vyloženě vybízí. Zkuste tento nevšední dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem. Kapka rumu ho hezky provoní a ovoce mu dodá zase na šťavnatosti.
nad 2 hodiny

reklama

Suroviny

Lesní ovoce s želatinou:

Postup

  1. Nejprve si připravte dortovou formu o průměru 26 cm. Do dna upevněte pečicí papír, boky vymažte tukem a vysypte moukou. 
  2. Troubu předehřejte na 150 °C. Všechny ingredience je vhodné vyndat cca hodinu před plánovanou přípravou, aby byly přibližně pokojové teploty.
  3. Oddělené bílky se solí ušlehejte ve větší míse do pevného sněhu, poté postupně přisypávejte cukr a stále šlehejte min. 5 minut. 
  4. Poté vyšlehejte olej a žloutky (na nižší stupeň) a lehce vmíchejte mouku smíchanou s kakaem. Jen tak převracejte, až bude těsto rovnoměrně promíchané.
  5. Těsto nalijte do dortové formy a pečte 40 minut na 150 °C. Korpus pak nechte vychladnout ve formě.
  6. Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu, pak do ní vmíchejte smetanu s rumem. V míse vyšlehejte tvaroh s máslem a cukrem a postupně vmíchejte trochu zchladlou čokoládu. Důkladně prošlehejte. 
  7. A vraťte se ke korpusu. Čokoládový kém naneste na korpus a rovnoměrně rozetřete, uhlaďte. Z pečicího papíru nebo alobalu vytvořte pás, který obemkne celý obvod korpusu a bude cca 5 cm nad korpus. Přivřete ho dobře zpět obručí formy a dort vložte minimálně na hodinu do lednice.
  8. Lesní ovoce vložte do rendlíku, přilijte vodu, vsypte cukr a zahřejte. Nemělo by se příliš vařit. Plátky želatiny nechte v jiném rendlíku nabobtnat s cca 6 lžic vody. Poté ji vyždímejte a pozvolna zahřejte do rozpuštění. 
  9. Do želatiny přidejte pár lžic ovoce, promíchejte a obsah vlijte do druhého kastrůlku s ovocem. Všechno dobře promíchejte a nechte vychladnout, ne úplně ztuhnout.
  10. Vyndejte dort z lednice a postupně povrch polévejte ovocem s želatinou. Pozor, aby vám šťáva příliš nevytékala bokem, trochu nevadí. 
  11. Pak celý dort opět vložte do lednice a nechte dokonale ztuhnout. Minimálně 4–5 hodin, nejlépe přes noc.
Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Podzimní dort s čokoládovým krémem a lesním ovocem

reklama

V kuchyni vždy otevřeno
Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

Související témata: recept na nejlepší dort , Sladké