Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- kukuřice (kukuřičná zrna) 400 g
- červená paprika (nakrájená) 1/2 ks
- chilli papričky (dlouhá zelená, zbavená semínek a najemno nakrájená) 1 ks
- česnek (rozmačkaný) 2 stroužky
- fazole (konzervované máslové fazole, dobře propláchnuté) 400 g
- vejce 2 ks
- celozrnná špaldová mouka 75 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- listový salát (listy salátu k podávání (nemusí být))
Salát
- salátová okurka 1 ks
- bílý jogurt 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
- kopr (nasekaný) 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
Postup přípravy
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na plotýnce o střední teplotě 1 lžíci olivového oleje a na něm osmahněte kukuřici, papriku, jarní cibulku a chilli. Za stálého míchání smažte asi 2 minuty nebo dokud suroviny nezměknou. Přidejte česnek a dalších 30 sekund míchejte. Směs přendejte do velké mísy a nechte ji vychladnout.
- Smíchejte fazole s vajíčky a směs rozmixujte do hladka. Přidejte mouku a zamíchejte, aby se vše dobře spojilo.
- Z mísy přendejte kukuřici a ostatní ingredience a přidejte i petržel. Těsto ochuťte mořskou solí a černým pepřem.
- V pánvi rozehřejte zbytek oleje. Na jednu placku počítejte s 1/4 hrnku, takže se vám vejdou tři placky na pánev najednou. Z obou stran smažte 3 minuty nebo dokud placky nezezlátnou a nejsou propečené. Zatímco smažíte další placky, uchovávejte ty už hotové v teple. Pokud je to potřeba, můžete použít o trochu více oleje.
- Na přípravu okurkového salátu použijte škrabku a rozkrájejte okurku na tenké plátky, dokud vám nezbyde jenom zrnitá vnitřní část. Okurkové plátky smíchejte s jogurtem, petrželí, koprem a citronovou šťávou.
- Horké placky podávejte s okurkovým salátem a salátovými listy.
PRIMA TIPY: Pokud chcete mít placky bezlepkové, použijte místo špaldové mouky bezlepkovou. Pokud chcete použít čerstvou kukuřici, na 400 g kukuřičných zrn potřebujete 2–3 klasy. Máslové fazole můžete nahradit fazolemi cannellini.