Jitka Rákosníková

Pikantní jogurtový koláč

Moje hodnocení
3x

V podstatě je řecký, díky použitým surovinám. Nicméně pod pojmem řecký jogurtový koláč v kuchařkách nejčastěji najdete sladký piškotový koláč s přídavkem jogurtu v těstě, který se na závěr přelévá sladkým (pomerančovým) sirupem, jež se do těsta vsákne. My jsme ale měli na mysli něco ostřejšího, na slano.

8 porcí
60 minut

Těsto

  • hladká mouka 1,5 hrnku
  • špetka soli
  • studené máslo 8 lžic
  • ledová voda 3–4 lžíce

Náplň

  • velké pórky, propláchnuté a nakrájené na tenké plátky 2 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • velká vejce 3 ks
  • řecký jogurt 200 g
  • rozdrobená feta 1 hrst
  • najemno nasekaný kopr nebo oregano 1 lžíce
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku. Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte, až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte. Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct. Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou „sušenkovou“ barvu.
  3. Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním stupni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete. Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením. Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.

PRIMA TIP: Je samozřejmě „hospodyňské“ připravovat si vlastní těsta, a když už to děláte, je ještě hospodynštější (ostatně načatý sáček s moukou je dobré zpracovat co nejdřív) připravit těsto ve více dávkách a pak uchovat na mrazáku. Netřeba připomínat, že uvedené těsto můžete naplňovat čímkoli, co dům a fantazie dá. Nic vám ovšem nebrání tento a podobné koláče připravit z hotového listového těsta nebo z těsta na focacciu. I těsta z rodu křehkých, jako je toto, se už začínají objevovat v hotové podobě. Ale když už v tom budete, zjistíte, jak snadná a efektivní, o chuti nemluvě, jsou ta domácí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jitka Rákosníková

Recyklovaná kuchařka Jitka Rákosníková

Moderní domácnost beze zbytku

  • recyklace přebývajících potravin a jídel
  • kvalitní a promyšlené vaření
  • inspirativní recepty české i světové kuchyně
  • rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
  • tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty