Těsto
- hladká mouka 1,5 hrnku
- špetka soli
- studené máslo 8 lžic
- ledová voda 3–4 lžíce
Náplň
- velké pórky, propláchnuté a nakrájené na tenké plátky 2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- velká vejce 3 ks
- řecký jogurt 200 g
- rozdrobená feta 1 hrst
- najemno nasekaný kopr nebo oregano 1 lžíce
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku. Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte, až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte. Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct. Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou „sušenkovou“ barvu.
- Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním stupni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete. Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením. Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.
PRIMA TIP: Je samozřejmě „hospodyňské“ připravovat si vlastní těsta, a když už to děláte, je ještě hospodynštější (ostatně načatý sáček s moukou je dobré zpracovat co nejdřív) připravit těsto ve více dávkách a pak uchovat na mrazáku. Netřeba připomínat, že uvedené těsto můžete naplňovat čímkoli, co dům a fantazie dá. Nic vám ovšem nebrání tento a podobné koláče připravit z hotového listového těsta nebo z těsta na focacciu. I těsta z rodu křehkých, jako je toto, se už začínají objevovat v hotové podobě. Ale když už v tom budete, zjistíte, jak snadná a efektivní, o chuti nemluvě, jsou ta domácí.
Pikantní jogurtový koláč Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové