Pečený sladký fenykl s parmazánem a fenyklovým máslem

Moje hodnocení
2x

Tento recept kombinuje oba druhy fenyklů – lahůdkovou zeleninu i bylinu. Fenykl a parmazán se spolu výtečně snoubí, používám je společně už řadu let. Čerstvé fenyklové bulvy velmi rychle vysychají a začínají hnědnout. Co nejdříve po zakoupení nebo po sklizni je proto blanšírujte a dejte do ledničky.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • sladký fenykl 2–3 bulvy
  • máslo 2 lžíce / 30 g
  • čerstvě strouhaný parmazán 4 lžíce
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř

Fenyklové máslo

  • změklé máslo 175 g / 3/4 hrnku
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • nasekané lístky fenyklu 3 lžíce
  • česnek, utřený 1 stroužek

Postup přípravy

  1. Nejprve předehřejte troubu na 190 °C. Ze sladkého fenyklu odkrojte několik lístků, nasekejte je a dejte stranou, využijete je na přípravu másla. Bulvu nakrájejte na plátky a 2 minuty blanšírujte ve vroucí vodě – nesmí změknout. Poté je důkladně sceďte a z obou stran potřete vrstvou másla. Jeden po druhém pak vložte do žáruvzdorné nádoby, posypte parmazánem, osolte a opepřete. Pečte nanejvýš 15 minut, dokud sýr nezíská zlatavě hnědou barvu.
  2. Mezitím vyrobte fenyklové máslo. V misce promíchejte všechny ingredience. Nezapomeňte na lístky ze sladkého fenyklu, které jste dali stranou. Směs pak po lžících přendejte na pruh papíru na pečení. Stáčením papíru vytvořte dlouhý váleček. Konce kroucením uzavřete. Máslo dejte chladit do ledničky, aby ztuhlo. Asi polovinu poté nakrájejte na malá kolečka. (Zbytek uskladněte v lednici nebo zamrazte. Bude se vám hodit k rybě nebo na vařenou zeleninu.)
  3. Pečený fenykl poklaďte plátky fenyklového másla a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Judith Hann

Knihy Omega Judith Hann

Kniha naditá recepty, krásnými fotografiemi a praktickými informacemi o vaření i pěstování bylin je nezbytným průvodcem na cestě za proměnou vašeho jídla s použitím bylinek, které si můžete vypěstovat u vás na zahrádce. Každá sezónní kapitola obsahuje lahodné nápady na jednoduché večeře, mimořádné pečínky, dezerty, zavařeniny a další delikatesy.

Julia Hannová čerpá ze své zkušenosti předsedkyně Společnosti pro byliny, majitelky úspěšné kuchařské školy a celoživotní bylinkářské vášně a svým čtenářům poskytuje klíč k vaření s těmito rozmanitými a všestrannými ingrediencemi.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty