Pečený sladký fenykl s parmazánem a fenyklovým máslem
Zdroj: kuchařka Bylinky
Pečený sladký fenykl s parmazánem a fenyklovým máslem
Zdroj:
kuchařka Bylinky
Tento recept kombinuje oba druhy fenyklů – lahůdkovou zeleninu i bylinu. Fenykl a parmazán se spolu výtečně snoubí, používám je společně už řadu let. Čerstvé fenyklové bulvy velmi rychle vysychají a začínají hnědnout. Co nejdříve po zakoupení nebo po sklizni je proto blanšírujte a dejte do ledničky.
Postup přípravy
-
Nejprve předehřejte troubu na 190 °C. Ze sladkého fenyklu odkrojte několik lístků, nasekejte je a dejte stranou, využijete je na přípravu másla. Bulvu nakrájejte na plátky a 2 minuty blanšírujte ve vroucí vodě – nesmí změknout. Poté je důkladně sceďte a z obou stran potřete vrstvou másla. Jeden po druhém pak vložte do žáruvzdorné nádoby, posypte parmazánem, osolte a opepřete. Pečte nanejvýš 15 minut, dokud sýr nezíská zlatavě hnědou barvu.
-
Mezitím vyrobte fenyklové máslo. V misce promíchejte všechny ingredience. Nezapomeňte na lístky ze sladkého fenyklu, které jste dali stranou. Směs pak po lžících přendejte na pruh papíru na pečení. Stáčením papíru vytvořte dlouhý váleček. Konce kroucením uzavřete. Máslo dejte chladit do ledničky, aby ztuhlo. Asi polovinu poté nakrájejte na malá kolečka. (Zbytek uskladněte v lednici nebo zamrazte. Bude se vám hodit k rybě nebo na vařenou zeleninu.)
-
Pečený fenykl poklaďte plátky fenyklového másla a podávejte.
Pečený sladký fenykl s parmazánem a fenyklovým máslem
Zdroj: kuchařka Bylinky
Pečený sladký fenykl s parmazánem a fenyklovým máslem
Zdroj:
kuchařka Bylinky