Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený květák v celku v hořčičném kabátku
V našich končinách je velmi oblíbeným jídlem smažený květák v trojobalu s bramborem a tatarkou. Květák nebo také karfiol si ale jistě zaslouží i jemnější úpravu, která by nechala více vyniknout chuti této košťálové zeleniny, vyšlechtěné z divoké brukve zelné. Ve staročeských kuchařkách objevíte recepty, podle nichž se vařený květák podával přelitý máslem a posypaný strouhankou nebo sýrem. Vraťme se do dob našich babiček a upečme si květák trochu netradičně v celku!
do 1 hodiny
2–4 porce
Suroviny (2–4 porce)
- květák 1 ks
- dijonská hořčice 2 lžíce
- bílý jogurt 150 ml
- sušený česnek 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Květák nechte krátce povařit, stačí asi 10 minut.
- Smíchejte jogurt, hořčici, sušený česnek a vše osolte a opepřete.
- Uvařený květák potřete směsí a dejte péct do trouby na 180 °C dozlatova.
PRIMA TIP: Náš pan karfiol je jedním z vítězů soutěže Regionální potravina 2017 v Ústeckém kraji. Na své rodinné farmě ho po generace pěstuje zkušený zemědělec Petr Tůma.