Suroviny
- strouhanka (čerstvá ) 70 g (1 hrnek)
- mléko 60 ml
- mleté vepřové maso 800 g
- sýr pecorino (najemno nastrouhaný ) 120 g
- čerstvé oregano (najemno nasekané) 1/2 hrnku
- žloutek 1 ks
- kadeřávek (najemno nasekané listy kadeřávku nebo toskánské kapusty) 50 g (2 hrnky)
- česnek (rozdrcený) 4 stroužky
- sýr (sýr stracchino nebo taleggio, nakrájený na 2cm kostky) 200 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- mrkev (najemno nakrájená) 1 ks
- řapíkatý celer (najemno nakrájený) 2 řapíky
- rajčatové pyré 2 lžíce
- rajčata (sekaná konzervovaná ) 2 plechovky (2x 400 g)
- kuřecí vývar 375 ml
- těstoviny (drobné těstoviny, např. ditalini nebo mini kolínka nebo penne) 140 g (1 hrnek)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Strouhanku s mlékem promíchejte v míse a nechte asi 5 minut odstát.
- Do mísy přidejte mleté maso, sýr pecorino, oregano, žloutek, kadeřávek, sůl, pepř a polovinu česneku a směs důkladně propracujte.
- Vezměte asi 1/3 hrnku masové směsi a vytvořte z ní kouli, dovnitř vmáčkněte kostku sýra. Stejně zpracujte i zbývající maso a sýr.
- Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni lžíci olivového oleje a ve dvou dávkách na něm orestujte masové koule ze všech stran dozlatova, trvá to asi 5 minut. Poté je vyndejte z pánve a nechte stranou.
- V pánvi rozehřejte zbývající olej a orestujte na něm za občasného míchání cibuli, mrkev, řapíkatý celer a zbývající česnek doměkka, trvá to asi 3–4 minuty.
- Přimíchejte rajčatové pyré, restujte asi 1 minutu a poté přidejte sekaná rajčata, vývar a těstoviny a vše důkladně promíchejte.
- Navrch rozložte masové koule, přikryjte dobře těsnící poklicí a vařte v troubě 15–20 minut, až budou těstoviny uvařené al dente a masové koule budou propečené. Před podáváním poprašte čerstvě namletým pepřem a lístky oregana.
PRIMA TIP: Stracchino je měkký sýr z kravského mléka s jemnou kůrkou. Pokud ho neseženete, můžete použít i mozzarellu nebo provolone.
Vyzkoušejte také jednoduché milánské špagety s mletým masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE