Pečené vepřové kuličky s oreganem v rajčatové omáčce s těstovinami

Moje hodnocení
4x

Konzervovaná rajčata patří k základní výbavě každé dobře zásobené spíže. Polévka nebo omáčka s nimi chutná mimo sezonu určitě lépe než s čerstvými rajčaty bez chuti. Vyzkoušejte třeba tento recept na masové koule s těstovinami a rajčaty z jednoho pekáče – potěšíte všechny členy rodiny, včetně dětí.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • čerstvá strouhanka 70 g (1 hrnek)
  • mléko 60 ml
  • mleté vepřové maso 800 g
  • najemno nastrouhaný sýr pecorino 120 g
  • čerstvé oregano, najemno nasekané 1/2 hrnku
  • žloutek 1 ks
  • najemno nasekané listy kadeřávku nebo toskánské kapusty 50 g (2 hrnky)
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • česnek (česnek, rozdrcený) 4 stroužky
  • sýr stracchino nebo taleggio, nakrájený na 2cm kostky 200 g
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 2 lžíce
  • cibule, najemno nakrájená 1 ks
  • mrkev, najemno nakrájená 1 ks
  • řapíkatý celer, najemno nakrájený 2 řapíky
  • rajčatové pyré 2 lžíce
  • sekaná konzervovaná rajčata 2 plechovky (2x 400 g)
  • kuřecí vývar 375 ml
  • drobné těstoviny, např. ditalini nebo mini kolínka nebo penne 140 g (1 hrnek)

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Strouhanku s mlékem promíchejte v míse a nechte asi 5 minut odstát.
  2. Do mísy přidejte mleté maso, sýr pecorino, oregano, žloutek, kadeřávek, sůl, pepř a polovinu česneku a směs důkladně propracujte.
  3. Vezměte asi 1/3 hrnku masové směsi a vytvořte z ní kouli, dovnitř vmáčkněte kostku sýra. Stejně zpracujte i zbývající maso a sýr.
  4. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni lžíci olivového oleje a ve dvou dávkách na něm orestujte masové koule ze všech stran dozlatova, trvá to asi 5 minut. Poté je vyndejte z pánve a nechte stranou.
  5. V pánvi rozehřejte zbývající olej a orestujte na něm za občasného míchání cibuli, mrkev, řapíkatý celer a zbývající česnek doměkka, trvá to asi 3–4 minuty.
  6. Přimíchejte rajčatové pyré, restujte asi 1 minutu a poté přidejte sekaná rajčata, vývar a těstoviny a vše důkladně promíchejte.
  7. Navrch rozložte masové koule, přikryjte dobře těsnící poklicí a vařte v troubě 15–20 minut, až budou těstoviny uvařené al dente a masové koule budou propečené. Před podáváním poprašte čerstvě namletým pepřem a lístky oregana.

PRIMA TIP: Stracchino je měkký sýr z kravského mléka s jemnou kůrkou. Pokud ho neseženete, můžete použít i mozzarellu nebo provolone.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty