Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Pečené rösti z kořenové zeleniny

Moje hodnocení
8x

Švýcarské pečené bramborové placičky ukazují, jak fantastické jídlo vznikne z obyčejných surovin neobyčejným způsobem přípravy. Stačí jen nastrouhat brambory a osmažit je. Tahle verze rösti využívá bohatou škálu kořenové zeleniny, kterou spojí jako kouzlem xantanová guma a vejce. V troubě získají křupavé okraje, které na placičkách všichni tak milují. Můžete je podávat jako nevšední zeleninovou přílohu, ale zazáří i jako hlavní chod.

2 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Tuřín, topinambur, mrkev a pastinák oloupejte a zeleninu nastrouhejte najemno do velké mísy vyložené čistou utěrkou.
  2. Utěrku se zeleninou vezměte za rohy a nad dřezem vymačkejte z nastrouhané zeleniny veškerou tekutinu. Zeleninu dejte zpátky do mísy a přimíchejte granulovanou cibuli a česnek, xantanovou gumu a vejce, osolte a opepřete.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  4. Na plech položte tvarovací kroužek o průměru 8 cm a dejte do něj asi dvě velké lžičky zeleninové směsi. Zadní stranou lžičky ji stlačte a kroužek opatrně zvedněte. Placička by měla být vysoká asi 1,5 cm. Pokud kroužek nemáte, dejte na plech kopeček 2 lžiček zeleninové směsi a rozetřete ji do kruhu do výšky 1,5 cm. Každou placičku postříkejte sprejem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, až zpevní a zezlátnou. Po 20–25 minutách je opatrně otočte, postříkejte sprejem a nechte dopéct z druhé strany.
  5. Upečené rösti podávejte teplé.

PRIMA TIPY:

  • Placičky podávejte se zastřeným vejcem a pečenými rajčátky nebo s hustým bílým jogurtem či zeleninovým salátem.
  • Xantanová guma je přírodní látka, která prodlužuje trvanlivost potravin a zpomaluje proces jejich vysušování. V těstě nahrazuje lepek, dokáže totiž dobře pojit všechny suroviny. Stačí jí přidat malé množství, pár gramů, nebo ji můžete zcela vynechat. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, on-line nebo třeba v drogerii dm či lékárnách.
  • Nízkotučný sprej na vaření je zpravidla olivový, kokosový či jiný rostlinný olej ve formě aerosolu, který jednoduše nastříkáte na plech nebo pokrm, který chcete opéct. Snížíte tak množství tuku, které do jídla přidáváte. Sprej koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo s fitness doplňky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty