Suroviny
- tuřín (malý ) 1 ks
- topinambur (malý ) 1 ks
- mrkev (malá ) 1 ks
- pastiňák (malý ) 1 ks
- česnek (granulovaný ) 1 lžička
- cibule (granulovaná ) 1 lžička
- xantanová guma 1 lžička
- vejce (velká ) 2 ks
- nízkotučný sprej (na vaření)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Tuřín, topinambur, mrkev a pastinák oloupejte a zeleninu nastrouhejte najemno do velké mísy vyložené čistou utěrkou.
- Utěrku se zeleninou vezměte za rohy a nad dřezem vymačkejte z nastrouhané zeleniny veškerou tekutinu. Zeleninu dejte zpátky do mísy a přimíchejte granulovanou cibuli a česnek, xantanovou gumu a vejce, osolte a opepřete.
- Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Na plech položte tvarovací kroužek o průměru 8 cm a dejte do něj asi dvě velké lžičky zeleninové směsi. Zadní stranou lžičky ji stlačte a kroužek opatrně zvedněte. Placička by měla být vysoká asi 1,5 cm. Pokud kroužek nemáte, dejte na plech kopeček 2 lžiček zeleninové směsi a rozetřete ji do kruhu do výšky 1,5 cm. Každou placičku postříkejte sprejem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, až zpevní a zezlátnou. Po 20–25 minutách je opatrně otočte, postříkejte sprejem a nechte dopéct z druhé strany.
- Upečené rösti podávejte teplé.
PRIMA TIPY:
- Placičky podávejte se zastřeným vejcem a pečenými rajčátky nebo s hustým bílým jogurtem či zeleninovým salátem.
- Xantanová guma je přírodní látka, která prodlužuje trvanlivost potravin a zpomaluje proces jejich vysušování. V těstě nahrazuje lepek, dokáže totiž dobře pojit všechny suroviny. Stačí jí přidat malé množství, pár gramů, nebo ji můžete zcela vynechat. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, on-line nebo třeba v drogerii dm či lékárnách.
- Nízkotučný sprej na vaření je zpravidla olivový, kokosový či jiný rostlinný olej ve formě aerosolu, který jednoduše nastříkáte na plech nebo pokrm, který chcete opéct. Snížíte tak množství tuku, které do jídla přidáváte. Sprej koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo s fitness doplňky.