Suroviny
- fenyklová semínka 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- mletá paprika 2 lžičky
- změklé máslo 50 g
- kuře 1 ks (cca 1,5 kg)
- bio pomeranč 1 ks
- čerstvý rozmarýn 3 snítky
- dýně, např. muškátová nebo máslová 1 kg
- čerstvý fenykl 500 g
- bílé víno 100 ml
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- bílý chléb nebo dušená rýže k podávání
Postup přípravy
- V hmoždíři podrťte semena fenyklu najemno. Česnek prolisujte a rozetřete se semínky fenyklu, mletou paprikou, solí a pepřem na pastu. Promíchejte ji důkladně se změklým máslem.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Kuře omyjte zvenku i zevnitř studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a opatrně uvolněte kůži na prsou. Vetřete do ní fenyklové máslo a zbylým potřete celé kuře.
- Pomeranč omyjte horkou vodou, nakrájejte na plátky a naplňte jimi kuře. Přidejte rozmarýn a kuře položte do pekáčku. Zlehka ho podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě zhruba 70–90 minut dozlatova. Občas ho podlijte vypečenou šťávou.
- Mezitím dýni rozkrojte, odstraňte semena, oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Fenykl rozkrojte na poloviny, odstraňte košťál a nakrájejte ho na plátky. Když už kuře zlátne a je skoro měkké, zhruba po 60–80 minutách pečení, vsypte k němu dýni s fenyklem a podlijte vínem. Pečte 10–15 minut doměkka.
- Upečené kuře vyjměte, nechte 10 minut odpočinout, rozdělte na porce a podávejte se zeleninou přelité výpekem. Podávejte s chlebem nebo dušenou rýží.
Pečené kuře s dýní a fenyklem Zdroj: kuchařka Dokonalá dýně