Suroviny
- fenyklová semínka 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- máslo (změklé ) 50 g
- celé kuře 1 ks (cca 1,5 kg)
- pomeranč (bio ) 1 ks
- rozmarýn (čerstvý ) 3 snítky
- dýně (např. muškátová nebo máslová) 1 kg
- fenykl (čerstvý ) 500 g
- bílé víno 100 ml
- bílý chléb (nebo dušená rýže k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- V hmoždíři podrťte semena fenyklu najemno. Česnek prolisujte a rozetřete se semínky fenyklu, mletou paprikou, solí a pepřem na pastu. Promíchejte ji důkladně se změklým máslem.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Kuře omyjte zvenku i zevnitř studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a opatrně uvolněte kůži na prsou. Vetřete do ní fenyklové máslo a zbylým potřete celé kuře.
- Pomeranč omyjte horkou vodou, nakrájejte na plátky a naplňte jimi kuře. Přidejte rozmarýn a kuře položte do pekáčku. Zlehka ho podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě zhruba 70–90 minut dozlatova. Občas ho podlijte vypečenou šťávou.
- Mezitím dýni rozkrojte, odstraňte semena, oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Fenykl rozkrojte na poloviny, odstraňte košťál a nakrájejte ho na plátky. Když už kuře zlátne a je skoro měkké, zhruba po 60–80 minutách pečení, vsypte k němu dýni s fenyklem a podlijte vínem. Pečte 10–15 minut doměkka.
- Upečené kuře vyjměte, nechte 10 minut odpočinout, rozdělte na porce a podávejte se zeleninou přelité výpekem. Podávejte s chlebem nebo dušenou rýží.
Pečené kuře s dýní a fenyklem Zdroj: kuchařka Dokonalá dýně