Suroviny
- celé kuře (naporcované ) 1 ks (nebo 4 stehna)
- slanina 200 g
- cibule 2 ks
- bobkový list 4 ks
- nové koření 8 kuliček
- jalovec 10 kuliček
- sušený rozmarýn 1 lžička
- kmín 1/2 lžičky
- světlé pivo 250 ml
- máslo 100 g
- sůl
Postup přípravy
- Nakrájejte cibuli a slaninu na malé kostičky, které vložte spolu s kořením (kromě rozmarýnu s kmínem) na dno zapékací mísy nebo pekáčku.
- Kuře osolte, okmínujte, posypte rozmarýnem ze všech stran a vložte do pekáčku k cibuli, slanině a koření. Navrch položte plátky másla.
- Pečte v troubě na 180 °C asi 45 min, poté kuře otočte a pečte dalších 45 minut, dokud není kuřátko krásně propečené.
- Průběžně podle potřeby na kuře pokládejte máslo, podlévejte pivem a vzniklou šťávou celé kuře.
- Podávejte například s bramborovým knedlíkem.
TIP: Více kuře nezahušťuji, ale pokud máte rádi hustší výpek, tak kuře vyjměte z pekáčku a přendejte do jiného, který dáte do trouby, aby se udržovala teplota. Pekáč s výpekem dejte na sporák, zaprašte hladkou moukou, dobře rozmíchejte a nechte provařit cca půl hodiny. Kuře přendejte zpět a hotovo!
Pečené kuře á la bažant se slaninou a podlité pivem 2