Suroviny
Glazura
Postup přípravy
- Máte-li uzené maso, bývá obvykle dost slané. V hrnci ho zalijte studenou vodou, uveďte do varu, vařte asi 5 minut a pak vodu vylijte. Maso opláchněte studenou vodou a osušte ho. U šunky můžete odsolovací předvaření vynechat.
- Maso dejte do hrnce spolu s cibulí, zalijte coca colou, uveďte do varu, pak snižte teplotu a zčásti přikryté vařte asi 2 až 2½ hodiny (podle váhy masa, počítejte s hodinou varu na jedno kilo, začínáte-li s vařením masa pokojové teploty. Pokud bylo do poslední chvíle v ledničce, přidejte ještě 15 minut.)
- Troubu předehřejte na 240 °C. Uvařenou šunku (uzené) nechte vychladnout. Je-li na ní vrstva kůže s tukem, odstraňte je, ale tenounkou vrstvičku tuku ponechte. Tuk nakrájejte šikmými řezy do kosočtverců a doprostřed každého můžete zapíchnout hřebíček.
- Šunku teď opatrně potřete melasou, aby se hřebíčky neuvolnily, a zlehka naneste směs hořčičného prášku a cukru. Pekáč vyložte alobalem, položte na něj šunku a zapékejte v předehřáté troubě asi 10 minut, až se na mase vytvoří hezká lesklá kůrčička.
Pečená vánoční šunka v Coca-Cole podle Nigelly Lawson Zdroj: Marek Kučera