Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená vánoční šunka v Coca-Cole podle Nigelly Lawson
Šunka (respektive uzené) pečená nasladko je starý tradiční způsob slavnostní, zejména vánoční úpravy tohoto masa z amerického jihu. Často se peče třeba s ananasem připíchnutým hřebíčky, ozdobená kandovanými třešněmi – je to takové lehce kýčovité retro, na které zbytek kulinárního světa hledívá s mírně povýšeným úsměvem. Opět se ale dostala ke slovu Nigella Lawson, která americký přízvuk pečené šunky přitvrdila ještě Coca-Colou – a co se stalo? Inetrnetová síť se rozvibrovala nadšením a ještě se nepřestala chvět.
nad 2 hodiny
8–12 porcí
Suroviny (8–12 porcí)
Glazura:
- hřebíčky 1 hrst
- melasa 1 vrchovatá lžíce
- mletá hořčice (hořčičný prášek) 2 lžičky
- hrubý přírodní cukr 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Máte-li uzené maso, bývá obvykle dost slané. V hrnci ho zalijte studenou vodou, uveďte do varu, vařte asi 5 minut a pak vodu vylijte. Maso opláchněte studenou vodou a osušte ho. U šunky můžete odsolovací předvaření vynechat.
- Maso dejte do hrnce spolu s cibulí, zalijte coca colou, uveďte do varu, pak snižte teplotu a zčásti přikryté vařte asi 2 až 2½ hodiny (podle váhy masa, počítejte s hodinou varu na jedno kilo, začínáte-li s vařením masa pokojové teploty. Pokud bylo do poslední chvíle v ledničce, přidejte ještě 15 minut.)
- Troubu předehřejte na 240 °C. Uvařenou šunku (uzené) nechte vychladnout. Je-li na ní vrstva kůže s tukem, odstraňte je, ale tenounkou vrstvičku tuku ponechte. Tuk nakrájejte šikmými řezy do kosočtverců a doprostřed každého můžete zapíchnout hřebíček.
- Šunku teď opatrně potřete melasou, aby se hřebíčky neuvolnily, a zlehka naneste směs hořčičného prášku a cukru. Pekáč vyložte alobalem, položte na něj šunku a zapékejte v předehřáté troubě asi 10 minut, až se na mase vytvoří hezká lesklá kůrčička.