Pečená vánoční šunka v Coca-Cole podle Nigelly Lawson

Moje hodnocení
3x

Šunka (respektive uzené) pečená nasladko je starý tradiční způsob slavnostní, zejména vánoční úpravy tohoto masa z amerického jihu. Často se peče třeba s ananasem připíchnutým hřebíčky, ozdobená kandovanými třešněmi – je to takové lehce kýčovité retro, na které zbytek kulinárního světa hledívá s mírně povýšeným úsměvem. Opět se ale dostala ke slovu Nigella Lawson, která americký přízvuk pečené šunky přitvrdila ještě Coca-Colou – a co se stalo? Inetrnetová síť se rozvibrovala nadšením a ještě se nepřestala chvět.

8 porcí
120 minut
anglická

Suroviny

  • šunka v celku (použít můžete pražskou šunku nebo třeba uzené rolované plecko) 2 kg
  • cibule, oloupaná a rozkrojená napůl 1 ks
  • Coca-Cola (klasická!) 2 litry

Glazura

  • hřebíčky 1 hrst
  • melasa 1 vrchovatá lžíce
  • mletá hořčice (hořčičný prášek) 2 lžičky
  • hrubý přírodní cukr 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Máte-li uzené maso, bývá obvykle dost slané. V hrnci ho zalijte studenou vodou, uveďte do varu, vařte asi 5 minut a pak vodu vylijte. Maso opláchněte studenou vodou a osušte ho. U šunky můžete odsolovací předvaření vynechat.
  2. Maso dejte do hrnce spolu s cibulí, zalijte coca colou, uveďte do varu, pak snižte teplotu a zčásti přikryté vařte asi 2 až 2½ hodiny (podle váhy masa, počítejte s hodinou varu na jedno kilo, začínáte-li s vařením masa pokojové teploty. Pokud bylo do poslední chvíle v ledničce, přidejte ještě 15 minut.)
  3. Troubu předehřejte na 240 °C. Uvařenou šunku (uzené) nechte vychladnout. Je-li na ní vrstva kůže s tukem, odstraňte je, ale tenounkou vrstvičku tuku ponechte. Tuk nakrájejte šikmými řezy do kosočtverců a doprostřed každého můžete zapíchnout hřebíček.
  4. Šunku teď opatrně potřete melasou, aby se hřebíčky neuvolnily, a zlehka naneste směs hořčičného prášku a cukru. Pekáč vyložte alobalem, položte na něj šunku a zapékejte v předehřáté troubě asi 10 minut, až se na mase vytvoří hezká lesklá kůrčička.

Další slavné recepty, které otřásly internetem, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty