Suroviny
- hladká mouka 300 g
- velká, hodně čerstvá vejce 3 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- špetka chilli
- olivový olej na smažení
- parmská šunka či sýr typu parmazán k podávání (nemusí být)
Známý italský kuchař Antonio Carluccio ve své kuchařce jde o kousek dál a uvádí recept na křupavé kousky pasta fritta (neplést si s pasta frittata, což jsou různé smaženky ze zbylých uvařených těstovin) z nudlového těsta v pikantním provedení.
Postup přípravy
- Mouku navršte na pracovní plochu, uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte větší množství soli, pepře a případně chilli a rukama zpracujte na hrubší těsto. Je-li moc vlhké, přidejte trochu soli. Těsto pak hněťte tak dlouho, až bude vláčné a hladké. Pokud na hnětení nevyužijete robot, pracujte na moukou poprášené ploše a ruce si také občas poprašte moukou. Těsto odtlačujte od sebe a překládejte směrem k sobě, celkem asi 10–15 minut.
- Přikryté utěrkou ho nechte čtvrt až půl hodiny odpočívat. Pak ho rozválejte na pomoučené ploše směrem od vás a placku vždy po chvíli pootočte o čtvrt kruhu, až dosáhnete výšky těsta 2 mm. Jednodušší je pracovat s menšími dávkami, zbylé těsto mějte přikryté.
- Pláty těsta nakrájejte na asi 4 cm široké proužky. Osmažte je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nechte okapat na vrstvě kuchyňského papíru a podávejte – případně s parmskou šunkou nebo sýrem typu parmazán.