reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Pasta fritta - smažené křupky z nudlového těsta
Autor: Marek Kučera Pasta fritta - smažené křupky z nudlového těsta

Pasta fritta – smažené křupky z nudlového těsta

Hodnoceno: 0x
Zvyk hospodárně využívat zbylá těsta na nudle či pizzu nebo jeho odkrojky na různé smaženky je v Itálii běžný a výsledné pochutiny mají i bezpočet názvů.
do 1 hodiny

reklama

Známý italský kuchař Antonio Carluccio ve své kuchařce jde o kousek dál a uvádí recept na křupavé kousky pasta fritta (neplést si s pasta frittata, což jsou různé smaženky ze zbylých uvařených těstovin) z nudlového těsta v pikantním provedení.

reklama

Postup

  1. Mouku navršte na pracovní plochu, uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte větší množství soli, pepře a případně chilli a rukama zpracujte na hrubší těsto. Je-li moc vlhké, přidejte trochu soli. Těsto pak hněťte tak dlouho, až bude vláčné a hladké. Pokud na hnětení nevyužijete robot, pracujte na moukou poprášené ploše a ruce si také občas poprašte moukou. Těsto odtlačujte od sebe a překládejte směrem k sobě, celkem asi 10–15 minut.
  2. Přikryté utěrkou ho nechte čtvrt až půl hodiny odpočívat. Pak ho rozválejte na pomoučené ploše směrem od vás a placku vždy po chvíli pootočte o čtvrt kruhu, až dosáhnete výšky těsta 2 mm. Jednodušší je pracovat s menšími dávkami, zbylé těsto mějte přikryté.
  3. Pláty těsta nakrájejte na asi 4 cm široké proužky. Osmažte je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nechte okapat na vrstvě kuchyňského papíru a podávejte – případně s parmskou šunkou nebo sýrem typu parmazán.

PRIMA TIP: S chutí těsta můžete i experimentovat a zapracovat do něj různé druhy koření, doporučuje Antonio, například celerovou sůl, římský kmín a sušené bylinky vyjma bazalky. Pro zajímavou chuť můžete smažit i na sádle místo na oleji.

Pasta fritta - smažené křupky z nudlového těsta  Foto: Pasta fritta – smažené křupky z nudlového těsta; foto: Marek Kučera


reklama

reklama