Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- meruňkový džem 300 g
- omáčka Sriracha 2 lžíce nebo podle chuti
- rýžový ocet 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
- kuřecí paličky 8 ks (celkem asi 750 g)
- jarní cibulka 2 svazky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Gril rozpalte na vyšší teplotu a grilovací mřížku očistěte a potřete olejem. Použít můžete i troubu – rozehřejte ji na 200 °C.
- Džem promíchejte s omáčkou sriracha, rýžovým octem, sójovou i rybí omáčkou. Jednu jarní cibulku očistěte a nakrájejte nadrobno do meruňkové směsi.
- Paličky osolte, opepřete a zakápněte 1 lžící olivového oleje v míse nebo na plechu a promíchejte. Rozložte je na grilovací mřížku nebo na plech (ideálně vyložený pečicím papírem) a upečte dozlatova – zhruba 30–40 minut. Že je maso propečené, zjistíte vpichovým teploměrem – v nejsilnější části paličky naměříte 74 °C. Maso otáčejte každých 6–8 minut. Zhruba po 25–30 minutách, když už paličky tmavnou, je důkladně potřete připravenou omáčkou. Opakujte po 5 minutách, až omáčku celou spotřebujete.
- Zbylé jarní cibulky očistěte a v míse promíchejte se zbylým olivovým olejem. Osolte je, opepřete a opečte na grilu 2 minuty, až začnou tmavnout, otočte a dopečte z druhé strany 1 minutu. V troubě prodlužte čas asi na 3 a 2 minuty.
- Pečené paličky v marinádě podávejte s grilovanými cibulkami.
PRIMA TIP: Sójová omáčka bývá často zbytečně slaná, vybírejte si proto tu s nižším obsahem soli (nebo sodíku na obalu). Vyrábí ji například značka Kikkoman, ale najdete ji i od jiných, často prémiovějších producentů.