návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Paličky v meruňkovo-srirachové omáčce s grilovanými jarními cibulkami

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Paličky v meruňkovo-srirachové omáčce s grilovanými jarními cibulkami
Autor: Rychlé večeře: Kuře Paličky v meruňkovo-srirachové omáčce s grilovanými jarními cibulkami
Srirachu zná většina lidí jako pálivou červenou omáčku v asijských bistrech, ale ve spojení s dalšími surovinami dokáže být pěkně rafinovaná. Sladký meruňkový džem zjemní její ostrost, ocet a sójová a rybí omáčka se postarají o kyselost a slanost a výsledkem je originální marináda, kterou si zajisté zamilujete – spojuje v sobě totiž všechny chutě. Pikantní paličky rozsvítí nasládlé grilované cibulky a podle chuti je můžete doplnit (grilovanými) srdíčky salátu nebo rýží.

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Gril rozpalte na vyšší teplotu a grilovací mřížku očistěte a potřete olejem. Použít můžete i troubu – rozehřejte ji na 200 °C. 
  2. Džem promíchejte s omáčkou sriracha, rýžovým octem, sójovou i rybí omáčkou. Jednu jarní cibulku očistěte a nakrájejte nadrobno do meruňkové směsi. 
  3. Paličky osolte, opepřete a zakápněte 1 lžící olivového oleje v míse nebo na plechu a promíchejte. Rozložte je na grilovací mřížku nebo na plech (ideálně vyložený pečicím papírem) a upečte dozlatova – zhruba 30–40 minut. Že je maso propečené, zjistíte vpichovým teploměrem – v nejsilnější části paličky naměříte 74 °C. Maso otáčejte každých 6–8 minut. Zhruba po 25–30 minutách, když už paličky tmavnou, je důkladně potřete připravenou omáčkou. Opakujte po 5 minutách, až omáčku celou spotřebujete. 
  4. Zbylé jarní cibulky očistěte a v míse promíchejte se zbylým olivovým olejem. Osolte je, opepřete a opečte na grilu 2 minuty, až začnou tmavnout, otočte a dopečte z druhé strany 1 minutu. V troubě prodlužte čas asi na 3 a 2 minuty. 
  5. Pečené paličky v marinádě podávejte s grilovanými cibulkami. 

PRIMA TIP: Sójová omáčka bývá často zbytečně slaná, vybírejte si proto tu s nižším obsahem soli (nebo sodíku na obalu). Vyrábí ji například značka Kikkoman, ale najdete ji i od jiných, často prémiovějších producentů. 

Paličky v meruňkovo-srirachové omáčce s grilovanými jarními cibulkami
Autor: Rychlé večeře: Kuře Paličky v meruňkovo-srirachové omáčce s grilovanými jarními cibulkami

Rychlé večeře: Kuře
Kate McMillan

Nejoblíbenější maso, po němž saháme prakticky kdykoliv. A tohle je praktická příručka, která kdykoliv poradí, co s ním, když už nám docházejí nápady. Padesátka hlavních jídel, příloh i salátů, jídel na víkend, na párty nebo pro dva, chytré triky, které práci ještě víc usnadní, nápady, tipy – prostě arzenál pro všechny, kdo kuře zařazují do jídelníčku občas nebo by ho nejraději jedli pořád.

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: Hlavní jídla