Suroviny
- olivový olej
- česnek 2 stroužky
- koření (směs koření na paellu se šafránem) 1 sáček
- šalotka 2 ks
- červená paprika 1 ks
- mořské plody (krevety, slávky, kalamáry) 350 g
- salám chorizo 1 klobáska
- cherry rajčata 150 g
- bílé víno (suché ) 300 ml
- drůbeží vývar 600 ml
- rýže (kulatozrnná na paellu) 400 g
- hladkolistá petržel
- chilli papričky
- limetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořknul, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku, chorizo, krevety a zarestujte. Poté přidejte kalamáry nakrájené na kolečka a krevety a nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, pak přidejte překrojená cherry rajčátka a vařte, dokud nezačnou měknout.
- Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte “po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta.
- Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Dohromady to trvá 15-20 minut. Paellu nemíchejte!
- Chvíli před koncem vaření přidejte navrch slávky. Po pár mintách, až vypnete oheň, pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním ozdobte paellu měsíčky limetky, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.
PRIMA TIP: Kvalitní španělské produkty, které vám pomůžou uvařit autentický pokrm, a který díky nim bude chutnat jako ve Valencii nebo v Barceloně, najdete na e-shopu: www.edelikatesy.cz. Široká nabídka španělských vín, ale i trvanlivých potravin, sýrů, šunky jamón, ale i sladkostí nebo koření vás ohromí.