Najděte si recept
Na co máte chuť?

Osvěžující dortík s jedlými květy
Článek
20 nejlahodnějších dortů pro každou příležitost
Suroviny (6–8 porcí)
Těsto:
- cukr krupice 140 g
- Vejce 2 ks
- změklé máslo 160 g
- bílý jogurt 200 g
- hladká mouka 200 g
- kukuřičný škrob 60 g
- Kypřicí prášek 4 lžičky
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka nebo jemná strouhanka na vysypání formy
Náplň:
- Mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 g
- cukr krupice 100 g
- květy begonií do krému a na ozdobu asi 1 hrst
- strouhaná kůra z 1/2 limety
- broskve 4 ks
- červené želé 1 sáček
Postup
- Dortovou rozevírací formu o průměru 18–20 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. Cukr, vejce a máslo vyšlehejte do hladké nadýchané pěny. Přidejte jogurt a prosátou mouku se škrobem a práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 20–30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Dort vyjměte a nechte zchladnout.
- Mascarpone vyšlehejte se smetanou a cukrem dohladka. Polovinu květu nasekejte nadrobno a zapracujte s limetovou kůrou do krému. Vychladlý korpus prokrojte na tři díly. Každý díl namažte třetinou krému a spojte dohromady. Vložte zpět do formy.
- Broskve nakrájejte na měsíčky a úhledně vyrovnejte na krém. Želé připravte podle návodu na obalu a zvolna lžící nanášejte na broskve. Uhlaďte a nechte v lednici alespoň dvě hodiny, ideálně do druhého dne, ztuhnout. Před podáváním vyjměte z formy a ozdobte květy begonií.
Kytky k jídlu v receptech i v herbáři
Jana Vlková
Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit. Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Kniha Kytky k jídlu tak přináší popis a ilustrace 40 nových druhů a téměř sto receptů na 60 fotografiích, které jsou prostě k sežrání. Kniha je rozdělena na čtyři roční období květožrouta – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, což ani jinak Matka Příroda nepřipouští. Najdete v ní také nápady a inspirace, jak přežít zimu, období, kdy je příroda ke květožroutům tak trochu krutá. Na knize navíc spolupracovali milí, do oboru nadšení lidé, jako je například všeumělkyně Denisa Bartošová, Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, nebo michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.