Těsto
- cukr krupice 140 g
- vejce 2 ks
- máslo (změklé ) 160 g
- bílý jogurt 200 g
- hladká mouka 200 g
- kukuřičný škrob 60 g
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (nebo jemná strouhanka na vysypání formy)
Náplň
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 g
- cukr krupice 100 g
- jedlé květy (květy begonií do krému a na ozdobu) asi 1 hrst
- limetková kůra (strouhaná ) z 1/2 limety
- broskev 4 ks
- želé (červené ) 1 sáček
Článek
20 nejlahodnějších dortů pro každou příležitost
Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí dost a dost. A je to dobře, protože receptů na ty nejúžasnější dorty je také spousta. A kdo má rád sladké, může...
Postup přípravy
- Dortovou rozevírací formu o průměru 18–20 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. Cukr, vejce a máslo vyšlehejte do hladké nadýchané pěny. Přidejte jogurt a prosátou mouku se škrobem a práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 20–30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Dort vyjměte a nechte zchladnout.
- Mascarpone vyšlehejte se smetanou a cukrem dohladka. Polovinu květu nasekejte nadrobno a zapracujte s limetovou kůrou do krému. Vychladlý korpus prokrojte na tři díly. Každý díl namažte třetinou krému a spojte dohromady. Vložte zpět do formy.
- Broskve nakrájejte na měsíčky a úhledně vyrovnejte na krém. Želé připravte podle návodu na obalu a zvolna lžící nanášejte na broskve. Uhlaďte a nechte v lednici alespoň dvě hodiny, ideálně do druhého dne, ztuhnout. Před podáváním vyjměte z formy a ozdobte květy begonií.