návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Osvěžující dortík s jedlými květy

6–8 porcí
do 1,5 hodiny
Osvěžující dortík s jedlými květy
Osvěžující dortík s jedlými květy Autor: kuchařka Kytky k jídlu
Pokud milujete koláče se želé, tenhle nahý dort s květy zalitými v želatině vás nadchne. Vypadá tak luxusně, že si přímo říká o účast na letní svatbě. Použít můžete jakékoliv líbivé jedlé květy, ale begónie mají osvěžující kyselou chuť.

Článek

Nejlepší dorty Foto:

20 nejlahodnějších dortů pro každou příležitost

Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí dost a dost. A je to dobře, protože receptů na ty nejúžasnější dorty je také spousta. A kdo má rád sladké, může...

Postup

  1. Dortovou rozevírací formu o průměru 18–20 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. Cukr, vejce a máslo vyšlehejte do hladké nadýchané pěny. Přidejte jogurt a prosátou mouku se škrobem a práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 20–30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Dort vyjměte a nechte zchladnout.
  2. Mascarpone vyšlehejte se smetanou a cukrem dohladka. Polovinu květu nasekejte nadrobno a zapracujte s limetovou kůrou do krému. Vychladlý korpus prokrojte na tři díly. Každý díl namažte třetinou krému a spojte dohromady. Vložte zpět do formy.
  3. Broskve nakrájejte na měsíčky a úhledně vyrovnejte na krém. Želé připravte podle návodu na obalu a zvolna lžící nanášejte na broskve. Uhlaďte a nechte v lednici alespoň dvě hodiny, ideálně do druhého dne, ztuhnout. Před podáváním vyjměte z formy a ozdobte květy begonií.

Kytky k jídlu v receptech i v herbáři

Kytky k jídlu Foto:

Jana Vlková

Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit. Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Kniha Kytky k jídlu tak přináší popis a ilustrace 40 nových druhů a téměř sto receptů na 60 fotografiích, které jsou prostě k sežrání. Kniha je rozdělena na čtyři roční období květožrouta – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, což ani jinak Matka Příroda nepřipouští. Najdete v ní také nápady a inspirace, jak přežít zimu, období, kdy je příroda ke květožroutům tak trochu krutá. Na knize navíc spolupracovali milí, do oboru nadšení lidé, jako je například všeumělkyně Denisa Bartošová, Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, nebo michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.