redakce Prima FRESH

Nejlepší vánoční štóla podle drážďanského receptu

Moje hodnocení
16x

Tradiční německý moučník má dlouhou historii a také oblibu v mnoha dalších zemích. Štóly pečte s předstihem, mají dlouhou trvanlivost a prospěje jim odležení. Na oříšcích, sušeném a kandovaném ovoci nešetřete, díky nim je štóla krásně šťavnatá a křupavá. A rozhodně ji pořádně poprašte cukrem, štóla má být bílá a připomínat jezulátko zavinuté v peřince.

2 porce
60 minut
německá

Suroviny

Další přísady

Postup přípravy

  1. V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí, trvá to asi 15 minut. V míse promíchejte všechny přísady na těsto.
  2. Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Těsto rozdělte na dva díly, a z každého vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte. Položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu do světle zlaté barvy. Upečené štóly ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a hojně posypte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Na kořenicí směs na štólu smíchejte 3 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžičku mletého badyánu, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry.

Vyzkoušejte také náš výborný recept na máslovou vánočku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty