Suroviny
- jasmínová rýže (uvařená ) 500–700 g
- sójová omáčka (omáčka ze sladké sóji (sweet soya ketjap)) 4–6 lžic
- šalotka 3 ks
- česnek 1 stroužek
- sambal oelek (sambal manis) 4–8 lžic
- slunečnicový olej 2–4 lžíce
- pažitka (čínská ) 50 g
- vejce 4 ks
- krevety (či maso,dle chuti) 250 g
- tofu (dle chuti)
- zelenina (dle chuti)
- zelené fazolky 100 g
- mrkev
- pórek
- sůl (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
Na servírování
- jarní cibulka
- šalotka (pražená )
- koriandr
Postup přípravy
- Na začátek propláchněte rýži a dle návodu uvařte požadované množství do receptu. Nezapomeňte si stopnout čas.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte šalotku na půl a pak na 2cm silné měsíčky, česnek naopak nadrobno.
- Fazolky překrojte na 3 cm dlouhé kusy, mrkev oloupejte a vytvořte julliene proužky, pórek překrojte na půlměsíčky a pusťte se do přípravy směsi.
- Zvolte, co máte rádi. Krevety oloupejte a očistěte od střívka. Maso nebo tofu nakrájejte na nudličky.
- Rozehřejte si wok pánev s olejem, na kterém orestujte vámi zvolené maso/tofu. Po lehkém zatáhnutí přidejte šalotku a česnek a restujte minutu.
- Poté přidejte vejce, sambal manis a dále přidávejte všechnu uvařenou rýži a důkladně promíchávejte, aby se rýže ochutila a opekla.
- Nebojte se nechat rýži minutu neotočenou, krásně se opeče a bude křupavá. Pozor na připálení.
- Takto opakujte 3–4krát. Nyní přidejte fazolky, osolte, opepřete a ochutnejte. Jako poslední přidejte sweet soy omáčku, která dodá sladkost a karamelovou chuť.
- Rýži promíchejte a připravte na servírování. Po přidání omáčky sweet soy je jídlo již hotové, jinak se začne připalovat.
- V druhé pánvi si mezitím připravte omeletu nebo volské oko. Osobně jsem pro omeletu – rozmíchejte v míse dvě vajíčka, lžíci sójové omáčky, trochou šalotky a koriandru.
- Servírujte do misky opečenou rýži, na kterou položte omeletu či volské oko.
- Ozdobte jarní cibulkou, koriandrem a praženou šalotkou. Milovníci pikantního mohou přidat chilli papričky.
Lockdown menu 2.0
Páteční večer je časem zážitku. Café Buddha ho dokáže pomocí jedné krabice zařídit. Papírové překvapení obsahuje ingredience na asijský pokrm pro 2 osoby. Žádné starosti, jen zábava! Přece nepřijdeme o možnost, která nám z obyčejného pátku dělá svátek.
První týden se odehrává s Nasi Goreng. Ingredience jsou doručeny až do domu. Stačí převzít zásilku, rozložit ji na kuchyňskou linku a začít vařit. Plnohodnotný zážitek dotvoří přiložený link na video, které je uveřejněné každý pátek v 19 hodin. Toto video je přístupné do následujícího pátku, kdy je měněno za další recept opět ve stejném čase. Už nyní se milovníci asijské kuchyně mohou těšit na Phad Thai, Beef Penang či Cambodian chicken curry.
Každá krabička je nabalena na ingredienci a váhu přesně a průvodcem videoreceptu je Štěpán Návrat. Jednoduché pořízení, chuťový zážitek, nová dovednost a neuvěřitelná přidaná hodnota zážitku, který v sobě má kurz vaření, kino a restauraci najednou. Přitom se nemusí jednat jen o páteční večer, ale třeba o nedělní oběd. Cena balíčku je 450–600 korun pro 2 osoby, záleží na daném pokrmu. Objednávky přímo na Café Buddha.