Naked cake s vanilkovým krémem
Zdroj: Cherries On Top
Naked cake s vanilkovým krémem
Zdroj:
Cherries On Top
Moje hodnocení
22x
Zaprvé, vypadá krásně. A za druhé, je fakt šíleně dobrý. Recept na piškot je trochu složitější, neb je od Pierra Hermé. Mě však nikdy nezklamal, nepropadl se, nesrazil, vždycky se povedl a chuťově je určitě nejlepší, co jsem kdy jedla. Budete potřebovat cukrářský teploměr.
ovoce
(drobné ovoce na ozdobení: maliny, borůvky, ostružiny, jahody)
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou.
Máslo nechte rozpustit a odstavte, aby vychladlo. Nad vodní lázní šlehejte ručním šlehačem v míse vejce s cukrem do té doby, než dosáhnou teploty 55 až 60 °C, a odstavte. Směs přendejte do mísy robota a nebo pokračujte ručním šlehačem. Šlehejte na nejvyšší otáčky do té doby, dokud pěna neztrojnásobí svůj objem a nezchladne. Dvě lžíce vaječné pěny vmíchejte do rozpuštěného másla. Mouku prosejte na pěnu a lehce promíchejte, přidejte máslovou směs a stěrkou míchejte, dokud nebude těsto hladké. Moc s ním ale nepracujte, míchejte opatrně a krátce, mohlo by se zdrcnout! Přesuňte do připravené formy a pečte cca půl hodiny, dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá. Nechte úplně vychladnout.
Podélně rozpulte vanilkový lusk a vyškrábejte dřeň do mléka. Mléko i s luskem a cukrem přiveďte k varu. Mezitím důkladně prošlehejte žloutky, mouku a škrob. Jakmile mléko začne vařit, odstavte z plotny a vyndejte lusk. Mléko přilévejte za stálého šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs přilijte zpět do kastrůlku s mlékem a vraťte nad oheň. Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud krém nezhoustne. Přendejte do misky a okamžitě na povrch připlácněte potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Nechte úplně vychladnout.
Do vychladlého vanilkového krému přimíchejte mascarpone. Pokud používáte šlehač, dávejte pozor, mascarpone po delším šlehání ztrácí pevnost a sráží se, proto doporučujeme pracovat ručně stěrkou.
Vychladlý korpus dvakrát prokrojte, abyste měli tři stejné pláty těsta. Krém rozdělte na polovinu a z každé poloviny tak dvě až tři lžíce krému dejte stranou. Formu, ve které jste pekli piškot, umyjte a osušte. Vložte do ní spodní plát piškotu, navrstvěte první polovinu krému. Přiklopte prostředním plátem, pokryjte druhou polovinou krému. Nasaďte vrchní plát a potřete zbylým krémem, který jste si předtím dali stranou. Dejte aspoň na tři hodiny vychladit do lednice.