Suroviny
- bílá čokoláda (kvalitní, nasekaná) 200 g
- máslo (nakrájené na kostky) 150 g + na vymazání
- voda 185 ml (3/4 hrnku)
- cukr krupice (extra jemný ) 220 g (1 hrnek)
- vejce (pokojové teploty, lehce rozšlehaná) 2 ks
- vanilkový extrakt (přírodní nebo esence) 1,5 lžičky
- hladká mouka 225 g (1,5 hrnku)
- mandlová mouka (nebo drť ) 50 g (1/2 hrnku)
- smetana (vysokotučná ) 125 ml (1/2 hrnku)
- džem (malinový nebo ostružinový ) 165 g (1/2 hrnku)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (1/3 hrnku) lehce vymažte rozpuštěným máslem nebo ji vyložte košíčky na muffiny.
- Čokoládu, máslo a vodu dejte do středně velkého hrnce a na mírném ohni míchejte, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí a směs se nesjednotí. Odstavte z plamene a dejte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
- Do čokoládové směsi přidejte cukr, vajíčka a vanilkový extrakt nebo esenci a metličkou dobře promíchejte.
- Ve středně velké míse rovnoměrně promíchejte pomocí čisté metličky nebo vidličky mouku, mandlovou drť a prášek do pečiva tak, abyste rozbili všechny případné hrudky v mandlové drti. Přidejte k čokoládové směsi a metlou opět dobře promíchejte.
- Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do otvorů na muffiny, naplněnou formou pak několikrát lehce klepněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili nežádoucích vzduchových bublin v těstě. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do středu košíčku po vytažení suchá. Hotové košíčky nechte ve formě stát asi 5 minut, poté je vyklopte na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Po vychladnutí vyřízněte střed košíčku tak, aby vznikla mělká prohlubeň, ponechte asi 1 cm od okraje po celém obvodu. Vyříznutý kousek překrojte napůl. Vzniklou prohlubeň lžičkou naplňte vyšlehanou smetanou a trochou džemu. Na náplň naaranžujte vyříznuté kousky jako křídla. Postup opakujte se zbývajícími dortíky, šlehačkou a džemem. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIPY:
- Nenaplněné košíčky vydrží při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny. Případně je možné je ve vzduchotěsné nádobě nebo v uzavíratelném sáčku určeném k zamrazování potravin uchovat po dobu až 1 měsíce v mrazáku. Nechávají se pak rozmrznout při pokojové teplotě.
- Tyto košíčky chutnají nejlépe v den, kdy se naplní.
Motýlkové košíčky s bílou čokoládou Zdroj: Kurz domácího pečení