Suroviny
- mořský vlk 1 kg (3 ks o váze 300–400 g)
- brambory (varný typ A) 500 g
- cibule 3 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 10 stroužků
- hladkolistá petržel 1 svazek
- bobkový list 3 ks
- bílé víno (suché ) 150 ml
- olivový olej (panenský ) 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na českou vánoční tabuli patří kapr, ale pokud člověk touží po malé změně a holduje mořským plodům a rybám, existuje řešení. Kdo jiný než šéfkuchař z přímořského státu by měl znát ověřené recepty, které budou mít bezpochyby úspěch.
Chorvatský šéfkuchař Marko přichází s recepty, které se vaří o Vánocích na pobřeží Jadranu a přináší tím kousek toho přímořského adventu do Čech. Výborná polévka, mořský vlk à la bakalar, která se v Dalmácii podává jako „treska na bílo“, bude mít jistě úspěch i u nás! Servíruje se s opečeným bílým pečivem.
Chcete ochutnat rybí speciality od Marka? Zajděte do nové restaurace nebo na nějakou speciální akci, které najdete po celé republice.
Více informací: www.maare.cz
Postup přípravy
- Vlka nejprve filetujte, filety stáhněte z kůže.
- Z hlavy, kostí a kůže uvařte silný vývar, který později použijete při přípravě pokrmu. Rybí vývar se vaří cca 35–45 min (záleží na velikosti ryb), přičemž množství vody se rovná váze ryb (v tomto případě kostí = cca 500 g). To znamená, že na 500 g ryb se použije 500 ml vody. Použijte kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Vařte na mírném ohni pod pokličkou. Hotový vývar přeceďte.
- Na polovině olivového oleje dosklovata osmahněte cibuli. Přidejte sekaný česnek, hrst sekané zelené petrželky, mrkev nakrájenou na kolečka a bobkový list. Zalijte trochou vody a pod pokličkou duste do změknutí mrkve a rozpuštění cibule.
- Dolijte vývar a bílé víno a přidejte oloupané brambory (varný typ A) nakrájené na plátky, osolte a vařte do změknutí.
- Na posledních cca 5 minut přidejte filety nakrájené na větší kusy. Nemíchejte, aby se nerozpadly, pouze občas jemně zatřeste hrncem.
- Dochuťte čerstvě mletým pepřem, sekanou petrželkou a trochou olivového oleje.