Suroviny
- vepřové plecko 400 g
- vepřový bůček 200 g
- cibule 1 ks
- světlé pivo
- česnek 6 stroužků
- hladká mouka 1 lžička
- kmín (mletý a celý )
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Špenát
- špenát (čerstvý nebo mražený ) 400 g
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- smetana ke šlehání 100 ml
Knedlíky
- brambory (varný typ C) 900 g
- polohrubá mouka 100 g
- dětská krupička 120 g
- máslo 40 g
- vejce 2 ks
- sůl
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Do zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku na plátky a maso nakrájené na cca 3 cm kostky, osolené, opepřené a pokmínované. (Maso dostane ještě lepší chuť, když ho připravíte 2–8 hodin předem a necháte v lednici spolu se solí, pepřem a kmínem uležet.)
- Zapékací mísu zalijte pivem tak, aby bylo maso lehce ponořeno. Přiklopte pokličkou nebo alobalem, pečte 40 min. a dále dalších 30–40 minut bez pokličky/alobalu. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte pivo.
- Když je maso téměř hotové, zaprašte ho lžičkou mouky, promíchejte a případně dochuťte. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.
- Špenát: Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, přidejte špenát, osolte, přilijte smetanu (není nutné) a nejlépe pod pokličkou duste.
- Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.
- Knedlíky: Ve vroucí osolené vodě uvařte brambory v celku a se slupkou (vyberte podobně velké brambory, aby se uvařily ve stejný čas). Uvařené brambory sceďte a nalijte na ně studenou vodu, aby rychleji vychladly.
- Ještě vlažné brambory oloupejte a prolisujte sítem nebo pomačkejte šťouchadlem. Přidejte ostatní suroviny a propracujte těsto. Musíte postupovat velmi rychle, protože těsto má tendenci řídnout. Pokud se tak stane, přisypávejte přiměřeně krupici.
- Z těsta vytvarujte šišky asi 20 cm dlouhé (dle hrnce, aby se vám tam vešly) a asi 5 cm v průměru. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a pozvolna vařte 15–20 min. podle velikosti, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky krájejte asi po 5 minutách na plátky ostrým nožem nebo nití.
Vyzkoušejte také recept na vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE