Češka z Česka

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Moje hodnocení
10x

Kdo z vás si potrpí na českou klasiku? Pokud se řadíte mezi fanoušky knedlíků, masa a třeba i piva do vaření, měli byste zbystřit. Moravský vrabec se špenátem je milovaným jídlem mnoha z nás, pojďme si ho uvařit hezky od základu.

6 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Špenát

Knedlíky

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Do zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku na plátky a maso nakrájené na cca 3 cm kostky, osolené, opepřené a pokmínované. (Maso dostane ještě lepší chuť, když ho připravíte 2–8 hodin předem a necháte v lednici spolu se solí, pepřem a kmínem uležet.)
  2. Zapékací mísu zalijte pivem tak, aby bylo maso lehce ponořeno. Přiklopte pokličkou nebo alobalem, pečte 40 min. a dále dalších 30–40 minut bez pokličky/alobalu. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte pivo.
  3. Když je maso téměř hotové, zaprašte ho lžičkou mouky, promíchejte a případně dochuťte. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.
  4. Špenát: Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, přidejte špenát, osolte, přilijte smetanu (není nutné) a nejlépe pod pokličkou duste.
  5. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.
  6. Knedlíky: Ve vroucí osolené vodě uvařte brambory v celku a se slupkou (vyberte podobně velké brambory, aby se uvařily ve stejný čas). Uvařené brambory sceďte a nalijte na ně studenou vodu, aby rychleji vychladly.
  7. Ještě vlažné brambory oloupejte a prolisujte sítem nebo pomačkejte šťouchadlem. Přidejte ostatní suroviny a propracujte těsto. Musíte postupovat velmi rychle, protože těsto má tendenci řídnout. Pokud se tak stane, přisypávejte přiměřeně krupici.
  8. Z těsta vytvarujte šišky asi 20 cm dlouhé (dle hrnce, aby se vám tam vešly) a asi 5 cm v průměru. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a pozvolna vařte 15–20 min. podle velikosti, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky krájejte asi po 5 minutách na plátky ostrým nožem nebo nití.

Vyzkoušejte také recept na vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka

Jana Jakusová Češka z Česka

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Jakusová, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz


Přečtěte si také

Recepty