Špízy
- jehněčí maso (přední (minimálně 30 % tuku)) 1 kg
- sladká paprika (mletá ) 1 lžička
- římský kmín (drcený) 1 lžička
- chilli (mleté) 1 lžička
- sušený česnek (mletý ) 2 lžičky
- sůl 18 g
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- petržel (hladkolistá ) 1 snítka
- cukr (špetka )
- mletý koriandr 1 lžička
- citron (kůra )
- olej 2 lžíce
Bulgur
- bulgur 250 g
- rostlinný olej 3–4 lžíce
- citronová šťáva 40 ml
- česnek 2 stroužky
- sůl
- bílý pepř (namletý)
- rajčata (zralá) 2 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- hladkolistá petržel 40 g
- máta (čerstvá) 20 g
- cibule (menší bílá ) 1 ks
Dip
- zakysaná smetana ( nebo hustý bílý jogurt) 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva ( podle chuti)
- chilli papričky (kousek )
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Maso namelte najemno a promíchejte s veškerým kořením, nasekanou petrželkou a kůrou z citronu. Vše pečlivě zpracujte, aby se koření spojilo s masem. Upečte malý kousek masa, zda má dobrou chuť, případně dochuťte.
- Dřevěné špízy namočte do vody, na ohni pak nechytnou. Jehněčí maso pevně přitiskněte na špejle do tvaru šišek. Připravené špízy potřete olejem a za občasného otáčení grilujte nebo pečte na pánvi při vyšší teplotě.
- Bulgur dejte do vyšší misky, osolte, opepřete a zalijte téměř dvojnásobkem vařící vody (nebo drůbežího vývaru). Misku pečlivě zaklopte nebo zakryjte fólií. Počkejte, dokud bulgur nenasákne veškerou vodu, bude to trvat asi 20 minut. Mezitím smíchejte ingredience na dresink: olej, šťávu z citronu, špetku pepře a česnek utřený se solí. Rajčata zbavte jadřinců a nakrájejte spolu s okurkou na menší kousky. Bylinky nakrájejte na tenké nudličky a cibuli na drobné kostičky. Pokud v bulguru zůstalo trochu vody, tak ji teď slijte. Bulgur načechrejte vidličkou a smíchejte se zbylými surovinami a dresinkem. Podle potřeby dochuťte a před podáváním nechte odležet a dobře vychladit.
- Smetanou smíchejte se šťávou z citronu, solí, pepřem a případně také chilli a nechte vychladit.
- Špízy podávejte s bulgurovým salátem, smetanovým dipem a pita chlebem.