návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Milánské rizoto se zeleným chřestem

Hodnoceno: 0x
4–5 porce
do 30 minut
Milánské risotto se zeleným chřestem
Autor: Denis Henry foodblog Milánské risotto se zeleným chřestem
Milánské rizoto aneb Risotto alla Milanese je tradiční italský pokrm. V podstatě jde o nejjednodušší formu krémového rizota, které je ochucené vzácným šafránem, jenž mu dodá nejen chuť a vůni, ale i výraznou barvu. V sezoně ho zkuste vylepšit zeleným chřestem, mimo sezonu jej můžete vynechat.

Postup

  1. Nejprve zblanšírujte chřest – očištěné pazochy vhoďte do vroucí vody, nechte je 10 vteřin vařit a ihned přemístěte do mísy s ledovou vodou (můžete do ní přidat i ledové kostky). Díky tomu zůstane chřest krásně křupavý a zachová si krásně zelenou barvu. Nechte ho prozatím stranou.
  2. Na lžíci másla a olivového oleje orestujte najemno nakrájené šalotky. Stačí jen zpěnit, rozhodně by se neměly připálit či začít hnědnout.
  3. Přidejte rýží a chvíli restujte společně se šalotkou, až rýže jakoby zprůsvitní (trvá to 1–2 minuty). Přilijte bílé víno, přidejte nitky šafránu, promíchejte a nechte víno odpařit.
  4. Základ lehce osolte a postupně přilévejte horký drůbeží vývar, ideálně tak po jedné naběračce a vždy počkejte, až se vývar vsákne do rýže, než přilijete další. V případě, že by byl vývar studený, dojde k příliš velkému ochlazení a rizotu to vůbec neprospěje, proto udržujete vývar horký.
  5. Jakmile je rýže na skus, což bude trvat přibližně 10 až 15 minut, přidejte nastrouhaný parmazán a blanšírovaný chřest nakrájený na větší kousky.Rizoto stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a případně dosolte dle chuti. Rizoto by mělo být krémové a téměř tekuté.
  6. Naservírujte ideálně na nahřátý talíř, zakápněte olivovým olejem a dozdobte plátky parmazánu.

Milánské risotto se zeleným chřestem  Foto: Milánské rizoto se zeleným chřestem; foto: Denis Henry foodblog

Denis Henry foodblog Foto:

Denis Henry aneb Kulinární cesta za velkým snem

Denis Henry je foodblog, který píše a provozuje Ondřej Mikoláš, jehož snem je vydat vlastní kuchařku. I to je jeden z důvodů, proč také vznikl tento blog.

Na blogu DenisHenry.cz se snaží dělat recepty tak, jak si myslí, že by mohly být nejlepší, a zároveň se snaží zachovat jejich originalitu. Líbí se mu jídla s příběhem, čehož si můžete všimnout i v některých receptech, jako je například Milánské rizoto, Caesar salát nebo Tarte Tatin.