Milánské risotto se zeleným chřestem
Zdroj: Denis Henry foodblog
Milánské risotto se zeleným chřestem
Zdroj:
Denis Henry foodblog
Moje hodnocení
24x
Milánské rizoto aneb Risotto alla Milanese je tradiční italský pokrm. V podstatě jde o nejjednodušší formu krémového rizota, které je ochucené vzácným šafránem, jenž mu dodá nejen chuť a vůni, ale i výraznou barvu. V sezoně ho zkuste vylepšit zeleným chřestem, mimo sezonu jej můžete vynechat.
4 porce
30 minut
Suroviny
zelený chřest
250 g
rýže na rizoto (kulatozrnná Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano)
300 g
Nejprve zblanšírujte chřest – očištěné pazochy vhoďte do vroucí vody, nechte je 10 vteřin vařit a ihned přemístěte do mísy s ledovou vodou (můžete do ní přidat i ledové kostky). Díky tomu zůstane chřest krásně křupavý a zachová si krásně zelenou barvu. Nechte ho prozatím stranou.
Na lžíci másla a olivového oleje orestujte najemno nakrájené šalotky. Stačí jen zpěnit, rozhodně by se neměly připálit či začít hnědnout.
Přidejte rýží a chvíli restujte společně se šalotkou, až rýže jakoby zprůsvitní (trvá to 1–2 minuty). Přilijte bílé víno, přidejte nitky šafránu, promíchejte a nechte víno odpařit.
Základ lehce osolte a postupně přilévejte horký drůbeží vývar, ideálně tak po jedné naběračce a vždy počkejte, až se vývar vsákne do rýže, než přilijete další. V případě, že by byl vývar studený, dojde k příliš velkému ochlazení a rizotu to vůbec neprospěje, proto udržujete vývar horký.
Jakmile je rýže na skus, což bude trvat přibližně 10 až 15 minut, přidejte nastrouhaný parmazán a blanšírovaný chřest nakrájený na větší kousky.Rizoto stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a případně dosolte dle chuti. Rizoto by mělo být krémové a téměř tekuté.
Naservírujte ideálně na nahřátý talíř, zakápněte olivovým olejem a dozdobte plátky parmazánu.