Suroviny
- zelený chřest 250 g
- rýže na rizoto (kulatozrnná Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano) 300 g
- větší šalotky 3 ks
- bílé vino 200 ml
- špetka šafránových nitek
- horký drůbeží vývar 500 ml
- nastrouhaný parmazán 50 g
- Máslo 1 lžíce
- Olivový olej 1 lžíce
- Sůl
- máslo na dokončení 100 g
Odkaz
Všechny recepty s chřestem na jednom místě najdete v našem speciálu
Postup přípravy
- Nejprve zblanšírujte chřest – očištěné pazochy vhoďte do vroucí vody, nechte je 10 vteřin vařit a ihned přemístěte do mísy s ledovou vodou (můžete do ní přidat i ledové kostky). Díky tomu zůstane chřest krásně křupavý a zachová si krásně zelenou barvu. Nechte ho prozatím stranou.
- Na lžíci másla a olivového oleje orestujte najemno nakrájené šalotky. Stačí jen zpěnit, rozhodně by se neměly připálit či začít hnědnout.
- Přidejte rýží a chvíli restujte společně se šalotkou, až rýže jakoby zprůsvitní (trvá to 1–2 minuty). Přilijte bílé víno, přidejte nitky šafránu, promíchejte a nechte víno odpařit.
- Základ lehce osolte a postupně přilévejte horký drůbeží vývar, ideálně tak po jedné naběračce a vždy počkejte, až se vývar vsákne do rýže, než přilijete další. V případě, že by byl vývar studený, dojde k příliš velkému ochlazení a rizotu to vůbec neprospěje, proto udržujete vývar horký.
- Jakmile je rýže na skus, což bude trvat přibližně 10 až 15 minut, přidejte nastrouhaný parmazán a blanšírovaný chřest nakrájený na větší kousky.Rizoto stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a případně dosolte dle chuti. Rizoto by mělo být krémové a téměř tekuté.
- Naservírujte ideálně na nahřátý talíř, zakápněte olivovým olejem a dozdobte plátky parmazánu.