Suroviny
- bílek z velkého vejce 1 ks
- škrobová moučka (maizena) 1 lžíce
- suché sherry 3 lžíce
- kuřecí prsa nebo vykostěná stehna, nakrájená na 2cm kousky 500 g
- jasmínová rýže, propláchnutá 250 g
- mandlové lupínky, lehce opražené 1 hrst
- rostlinný olej
- žampiony nakrájené na plátky 100 g
- čerstvá citronová šťáva 1 lžíce
- cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- česnek, nasekaný nadrobno 2 stroužky
- čerstvý zázvor, nadrobno nakrájený 1,5 lžíce
- bílá ředkev, nakrájená na nudličky 1 ks
- kokosové mléko 120 ml
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
- sezamový olej na zakapání
Postup přípravy
- V misce prošlehejte bílek, až zpění. Vešlehejte k němu škrob, 1 lžíci sherry a 1 lžičku soli. Ve směsi obalte kousky masa a vše dejte nejméně na 4 hodiny nebo přes noc vychladit.
- Troubu předehřejte na 180 °C. V kastrůlku zalijte rýži asi půl litrem vody a dejte vařit. Na nízkém stupni vařte asi 12 minut, pak kastrol přiryjte utěrkou a rýži nechte stát asi 5 minut. Pak ji nakypřete vidličkou a přesuňte na plech, kde ji rozestřete v jedné vrstvě a nechte vychladnout.
- V kastrole uveďte do varu ½ litru vody s 1 lžící oleje, vsypte kousky masa a vařte, až povrch zbělá, asi 1/2 minuty, pak je vyjměte. Nakrájené žampiony promíchejte s citronovou šťávou.
- V pánvi nebo woku rozehřejte zbylý olej. Vsypte cibuli a osmažte ji, až zprůsvitní, asi 5 minut, pak přidejte česnek a zázvor a smažte 4 minuty. Přidejte houby a smažte je na středním stupni asi 3 minuty, až zvláční. Nakonec vsypte oblanšírované kousky masa, vše osolte a opepřete a za stálého míchání smažte asi minutu. Nakonec vlijte zbylé sherry, vmíchejte rýži, prohřejte, přidejte mandle, ředkev a nakonec kokosové mléko. Sundejte z plotýnky, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte zakapané sezamovým olejem.
Míchaná rýže s kuřecím masem a mandlemi Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD