Suroviny
- bílek (z velkého vejce) 1 ks
- škrobová moučka (maizena) 1 lžíce
- sherry (suché ) 3 lžíce
- kuřecí prsa (nebo vykostěná stehna, nakrájená na 2cm kousky) 500 g
- jasmínová rýže (propláchnutá) 250 g
- mandlové plátky (mandlové lupínky, lehce opražené) 1 hrst
- rostlinný olej
- žampiony (nakrájené na plátky) 100 g
- citronová šťáva (čerstvá) 1 lžíce
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (nasekaný nadrobno) 2 stroužky
- zázvor (čerstvý, nadrobno nakrájený) 1,5 lžíce
- bílá ředkev (nakrájená na nudličky) 1 ks
- kokosové mléko 120 ml
- sezamový olej (na zakapání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Postup přípravy
- V misce prošlehejte bílek, až zpění. Vešlehejte k němu škrob, 1 lžíci sherry a 1 lžičku soli. Ve směsi obalte kousky masa a vše dejte nejméně na 4 hodiny nebo přes noc vychladit.
- Troubu předehřejte na 180 °C. V kastrůlku zalijte rýži asi půl litrem vody a dejte vařit. Na nízkém stupni vařte asi 12 minut, pak kastrol přiryjte utěrkou a rýži nechte stát asi 5 minut. Pak ji nakypřete vidličkou a přesuňte na plech, kde ji rozestřete v jedné vrstvě a nechte vychladnout.
- V kastrole uveďte do varu ½ litru vody s 1 lžící oleje, vsypte kousky masa a vařte, až povrch zbělá, asi 1/2 minuty, pak je vyjměte. Nakrájené žampiony promíchejte s citronovou šťávou.
- V pánvi nebo woku rozehřejte zbylý olej. Vsypte cibuli a osmažte ji, až zprůsvitní, asi 5 minut, pak přidejte česnek a zázvor a smažte 4 minuty. Přidejte houby a smažte je na středním stupni asi 3 minuty, až zvláční. Nakonec vsypte oblanšírované kousky masa, vše osolte a opepřete a za stálého míchání smažte asi minutu. Nakonec vlijte zbylé sherry, vmíchejte rýži, prohřejte, přidejte mandle, ředkev a nakonec kokosové mléko. Sundejte z plotýnky, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte zakapané sezamovým olejem.
Míchaná rýže s kuřecím masem a mandlemi Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD