Suroviny
- mrkev 400 g
- pohanka 100 g
- olivový olej (nebo ghí)
- cibule (střední) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- chilli papričky (jemně nasekané) 1–2 ks
- mletý zázvor 1/4 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- mletá skořice 3/4 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- koriandr (čerstvý) hrst
- řecký jogurt (k servírování)
- mořská sůl
Postup přípravy
- Nejprve uvařte pohanku. Pořádně ji propláchněte studenou vodou a poté ji dejte do hrnce se solí a zalijte ji 1 a půlnásobkem vody (tj. na 1 hrnek pohanky – 1,5 hrnku vody). Po 2–3 minutách varu hrnec odstavte a nechte pohanku 30 minut dojít pod přiklopenou pokličkou.
- Mrkve oškrábejte a nakrájejte podélně na přibližně stejně velké hranolky silné asi 1 cm. Dejte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte na mírném ohni přibližně 10 minut tak, aby byly příjemné na skus, ale stále křupavé. Slijte vodu přes cedník a dejte stranou okapat.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej nebo ghí a najemno nasekanou cibuli restujte, dokud nebude měkká a lehce zlatavá. Přidejte na plátky pokrájený či drcený česnek, chilli papričky, mleté koření a znovu restujte. Pak přimíchejte vařenou mrkev i pohanku, osolte, dobře promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.
- Salát servírujte posypaný čerstvým nasekaným koriandrem, jemně pokrájenou jarní cibulkou a zakápnutý řeckým jogurtem. Pro další dochucení si nechte ještě trochu koriandru, jogurtu a spolu s citronem a solí i olivovým olejem je připravte na stůl, aby si každý mohl doladit jídlo podle svého!