Suroviny
- vepřová krkovice 4 plátky
- cibule 1 ks
- olej 6 lžic
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- sušený zázvor 1/2 lžičky
- rozmarýn ( nebo šalvěj) několik lístků
- světlé pivo 300 ml
- med 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- ajvar ( jemný)
- topinky (potřené česnekem)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Krkovici nařízněte na několika místech po okrajích, to proto aby se plátky nekroutily. Následně se pusťte do marinády, ve které bude maso přes noc odpočívat. Více tak do sebe natáhne všechny chutě.
- Nejprve smíchejte olej, hořčici, prolisovaný česnek, zázvor, nasekané lístky bylinek, sůl a pepř. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte do vytvořené směsi a promíchejte. Do připravené marinády vložte maso, zakryjte ho a přes noc nechte uležet v chladničce. Pokud budete marinovat déle, tak se nic nestane, ba naopak.
- Jakmile bude krkovička dostatečně odleželá, můžete se pustit do smažení. S olejem šetřete – je v marinádě a maso je tučné dost, tak jím pánev jen lehce potřete. Plátky smažte z každé strany 4 minuty. Hotové maso na sebe naskládejte, zabalte do alobalu a nechte cca 5 minut odpočívat. Mezitím si doděláte šťávu k masu. Do pánve s výpekem přilijte pivo, přidejte med, osolte, opepřete a nechte mírně zredukovat. Vypněte plamen a přidejte lžíci másla, to šťávu zjemní. Maso dejte zpět do pánve ke šťávě a zakryjte pokličkou. Mezitím na druhé pánvi klasickým způsobem opečte topinky. Pokud už je na vás oleje moc, použijte toustovač. Hotové topinky nezapomeňte potřít česnekem.
- Maso servírujte společně s topinkou a kopečkem ajvaru. Vynechat byste neměli ani sklenici vychlazeného piva.
Vyzkoušejte recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE