Suroviny
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka (celozrnná) 30 g
- zeleninový vývar 400 ml
- skyr (bílý siggi´s) 150 g
- třtinový cukr 1 lžička
- jablečný ocet 1 lžíce
- špenát (čerstvý ) 125 g
- filet z lososa (bez kůže (po 150 g)) 600 g
- řepkový olej (na vaření) 2 lžíce
- kopr (čerstvý ) 1 snítka
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku. Restujte na mírném stupni, dokud nevznikne zlatavá jíška. Jíšku zalijte vývarem, rozšlehejte dohladka metličkou a 10 minut vařte na mírném plameni.
- Do omáčky přidejte skyr, rozmíchejte a nechte projít varem. Pak osolte, opepřete, dochuťte cukrem, octem a nakonec přidejte špenát. Ještě 2 minuty vařte, jen aby špenát zavadl.
- Omyté filety lososa osušte papírovým ubrouskem. V míse je promíchejte s olejem. Vložte na rozpálenou pánev a 10 minut restujte ze všech stran.
- Hotové filety osolte a opepřete. Podávejte s omáčkou a posypané čerstvým koprem.
Losos v krémové omáčce ze skyru se špenátem a koprem 2 Zdroj: archiv siggi´s