Suroviny
- polohrubá mouka 200 g
- hladká mouka 150 g
- cukr krupice 80 g
- máslo (rozpuštěné ) 100 g
- žloutek 2 ks
- rum 1 lžíce
- citronová kůra 1 ks
- mléko 200 ml
- droždí (čerstvé ) 30 g
- ovoce (sezonní(jahody, borůvky, meruňky, broskve, rybíz, švestky atd.))
- sůl špetka
Drobenka
- máslo 120 g
- cukr krupice 120 g
- polohrubá mouka 300 g
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, špetky cukru a mouky. Nechte vzejít 15 minut.
- Mezitím připravte do mísy prosáté mouky, cukr, žloutky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, rum, špetku soli. Přilijte kvásek a vše důkladně promíchejte. Nechte 40 minut kynout.
- Těsto je mnohem lepivější než klasické kynuté těsto, ale mouku v žádném případě nepřidávejte. Má to tak být.
- V mezičase udělejte drobenku. Připravte si pánev a v ní rozpusťe máslo, sejměte z tepla, přisypte cukr, promíchejte a přisypte mouku. Důkladně promíchejte a máte hotovo. Tahle drobenka je opravdu rychlá a máslo už se vám nebude na koláči rozpuštět.
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Vymažte plech máslem (nebo vystříkejte olejovým sprejem) a vysypte lehce moukou. Případně můžete vyložit pečicím papírem.
- Vykynuté těsto vyklopte na plech a lehce namočenými prsty ho vyformujte po celém plechu v tenké vrstvě. Na těsto přijde ovoce a nakonec drobenka, s tou nešetřete.
- Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova 35–40 minut. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.