zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Litý kynutý koláč se sezonním ovocem a drobenkou
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Litý kynutý koláč se sezonním ovocem a drobenkou

Litý kynutý koláč se sezonním ovocem a drobenkou

Hodnoceno: 4x
Krásně voní, je neskutečně barevné a navíc ho bývá opravdu hodně! Letní ovoce si pochvalujeme každý rok a snad nikdy nesmí chybět na jednom z mnoha drobenkových koláčů. Přesně takový pro vás máme zrovna dnes, tak se pojďte pustit do pečení!
nad 2 hodiny

reklama

Postup

  1. Nejprve připravte kvásek z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, špetky cukru a mouky. Nechte vzejít 15 minut.
  2. Mezitím připravte do mísy prosáté mouky, cukr, žloutky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, rum, špetku soli. Přilijte kvásek a vše důkladně promíchejte. Nechte 40 minut kynout.
  3. Těsto je mnohem lepivější než klasické kynuté těsto, ale mouku v žádném případě nepřidávejte. Má to tak být.
  4. V mezičase udělejte drobenku. Připravte si pánev a v ní rozpusťe máslo, sejměte z tepla, přisypte cukr, promíchejte a přisypte mouku. Důkladně promíchejte a máte hotovo. Tahle drobenka je opravdu rychlá a máslo už se vám nebude na koláči rozpuštět.
  5. Troubu rozehřejte na 180 °C. 
  6. Vymažte plech máslem (nebo vystříkejte olejovým sprejem) a vysypte lehce moukou. Případně můžete vyložit pečicím papírem.
  7. Vykynuté těsto vyklopte  na plech a lehce namočenými prsty ho vyformujte po celém plechu v tenké vrstvě. Na těsto přijde ovoce a nakonec drobenka, s tou nešetřete.
  8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova 35–40 minut. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout. 

reklama

V kuchyni vždy otevřeno
Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

Související témata: drobenkový koláč , Sladké , Česká kuchyně