Rychlé večeře: Těstoviny

Linguine s čerstvými vongole a petrželí

Moje hodnocení
10x

Čerstvé mušle jsou skvělá surovina plná zdraví prospěšných látek. Mají ale spoustu dalších výhod, jejich příprava je bleskově rychlá, není složitá a výhodou je i příznivá cena. Pokud neseženete mušle vongole, v Česku známé jako srdcovky, klidně použijte čerstvé slávky, které jsou k dostání celoročně.

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte podle návodu.
  2. Na velké pánvi s víkem rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte asi polovinu prolisovaného česneku a 1 minutu restujte. Přilijte víno a šťávu z mušlí a přiveďte k mírnému varu. Pak přidejte mušle (ty, které se nezavřou, když je vezmete do ruky, raději vyhoďte). Přikryjte poklicí a vařte 6–8 minut, dokud se mušle zase neotevřou.
  3. Odstavte, opět odeberte všechny neotevřené a pomocí děrované naběračky přemístěte na talíř nebo prkénko. Asi 20 z nich pak vyndejte do mísy a přikryjte čistou utěrkou, aby si udržely teplo, a zbytek poté, co trochu vychladnou, opatrně vyloupejte.
  4. Tekutinu, ve které se mušle vařily, přeceďte přes sítko a přelijte do misky. Pánev umyjte, osušte a rozehřejte v ní máslo se zbývajícím olejem. Orestujte na něm česnek, asi po minutě přilijte šťávu z mušlí s vínem a přiveďte k mírnému varu. Přidejte vyloupané maso, těstoviny, petrželku a oregano. Vařte asi 3 minuty, aby se všechno pěkně prohřálo, a několikrát důkladně promíchejte.
  5. Před podáváním dochuťte solí, pepřem a strouhaným sýrem a poklaďte nevyloupanými mušlemi.

PRIMA TIP: Do receptu patří šťáva z mušlí – u nás se nevyrábí, ale seženete ji ve specializovaných prodejnách s čerstvými rybami balenou v lahvích nebo plechovkách pod názvem clam juice. Pokud se vám ji nepodaří sehnat, použijte rybí vývar.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rychlé večeře: Těstoviny


Přečtěte si také

Recepty