Suroviny
- linguine 500 g
- olivový olej 4 lžíce + na dochucení
- česnek 6 stroužků
- bílé víno (suché ) 125 ml
- mušle (šťáva z mušlí (viz tip)) 250 ml
- mušle (mušle vongole, očištěné kartáčkem) 60 ks (asi 1 kg)
- máslo 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- oregano (čerstvé, nasekané) 1 lžíce
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný ) 125 g + 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte podle návodu.
- Na velké pánvi s víkem rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte asi polovinu prolisovaného česneku a 1 minutu restujte. Přilijte víno a šťávu z mušlí a přiveďte k mírnému varu. Pak přidejte mušle (ty, které se nezavřou, když je vezmete do ruky, raději vyhoďte). Přikryjte poklicí a vařte 6–8 minut, dokud se mušle zase neotevřou.
- Odstavte, opět odeberte všechny neotevřené a pomocí děrované naběračky přemístěte na talíř nebo prkénko. Asi 20 z nich pak vyndejte do mísy a přikryjte čistou utěrkou, aby si udržely teplo, a zbytek poté, co trochu vychladnou, opatrně vyloupejte.
- Tekutinu, ve které se mušle vařily, přeceďte přes sítko a přelijte do misky. Pánev umyjte, osušte a rozehřejte v ní máslo se zbývajícím olejem. Orestujte na něm česnek, asi po minutě přilijte šťávu z mušlí s vínem a přiveďte k mírnému varu. Přidejte vyloupané maso, těstoviny, petrželku a oregano. Vařte asi 3 minuty, aby se všechno pěkně prohřálo, a několikrát důkladně promíchejte.
- Před podáváním dochuťte solí, pepřem a strouhaným sýrem a poklaďte nevyloupanými mušlemi.
PRIMA TIP: Do receptu patří šťáva z mušlí – u nás se nevyrábí, ale seženete ji ve specializovaných prodejnách s čerstvými rybami balenou v lahvích nebo plechovkách pod názvem clam juice. Pokud se vám ji nepodaří sehnat, použijte rybí vývar.