Suroviny
- listové těsto (mražené ) 3 pláty
- bazalka (čerstvá) 1 svazek
- lilek (středně velké ) 2 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 3–5 lžic
- feta 200 g
- smetana 100 ml
- vejce 2 ks
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (na pracovní plochu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
15+ nejlepších receptů z lilku, které budete chtít vyzkoušet
Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou jsme již dávno přijali za vlastní. Má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá a dobře přijímá...
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vytřete máslem. Nechte rozmrznout listové těsto. Pak ho lehce rozválejte na pracovní ploše posypané moukou a přeneste do formy. Až do dalšího použití ponechte v chladnu.
- Opláchněte a osušte bazalku, otrhejte lístky. Lilky omyjte, osušte a odstraňte nasazení stopek. Lilky nakrájejte na plátky. Oloupejte a nasekejte česnek.
- V pánvi zahřejte olej a po částech na něm z obou stran dozlatova opékejte plátky lilku. Po vyjmutí je vždy odložte na kuchyňský papír, který odsaje přebytečný tuk.
- Sýr feta rozmixujte se smetanou. Vmíchejte bazalku a vejce, dochuťte solí a pepřem. Směsí potřete listové těsto, navrch klaďte plátky lilku, posypte nasekaným česnekem. Ještě jednou osolte, opepřete a pečte na druhém stupni odspodu přibližně 30 minut.