Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lilkový koláč se sýrem feta
K tomuto koláči se hodí tabbouleh, čerstvý salát z kuskusu a hladkolisté petrželky, který má jemně nahořklé aroma, nebo také rajčatový salát.
do 1 hodiny
1 koláč porce
Článek
15+ nejlepších receptů z lilku, které budete chtít vyzkoušet
Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou jsme již dávno přijali za vlastní. Má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá a dobře přijímá...
Suroviny (1 koláč porce)
- mražené listové těsto 3 pláty
- čerstvá bazalka 1 svazek
- středně velké lilky 2 ks
- Česnek 4 stroužky
- Olivový olej 3–5 lžic
- sýr Feta 200 g
- Smetana 100 ml
- Vejce 2 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- máslo na vymazání formy
- mouka na pracovní plochu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vytřete máslem. Nechte rozmrznout listové těsto. Pak ho lehce rozválejte na pracovní ploše posypané moukou a přeneste do formy. Až do dalšího použití ponechte v chladnu.
- Opláchněte a osušte bazalku, otrhejte lístky. Lilky omyjte, osušte a odstraňte nasazení stopek. Lilky nakrájejte na plátky. Oloupejte a nasekejte česnek.
- V pánvi zahřejte olej a po částech na něm z obou stran dozlatova opékejte plátky lilku. Po vyjmutí je vždy odložte na kuchyňský papír, který odsaje přebytečný tuk.
- Sýr feta rozmixujte se smetanou. Vmíchejte bazalku a vejce, dochuťte solí a pepřem. Směsí potřete listové těsto, navrch klaďte plátky lilku, posypte nasekaným česnekem. Ještě jednou osolte, opepřete a pečte na druhém stupni odspodu přibližně 30 minut.
PRIMA TIP: Důležité je nechat plátky lilku na kuchyňském papíře odsát přebytečný tuk. Jinak by koláč chutnal po oleji.
Lilkový koláč se sýrem feta; foto: Quiche a koláče
QUICHE A KOLÁČE
Svět sladkých i slaných koláčů z křupavého těsta ve francouzském stylu, přetékajících šťavnatými náplněmi, představuje skutečný gastronomický ráj. V této knížce najdete zaručené recepty od klasických po inovativní.
Elegantní quiche a spol. patří do výbavy každého zkušeného gastronoma, ale dají se snadno a lehce zvládnout, jak dokazuje tato sympatická knížka, která by neměla ve vaší knihovničce chybět.
Vydalo nakladatelství Ikar.