Steaky
- menší buclatý lilek 1 ks
- sůl
- řepkový olej
- omáčka Kikkoman Teriyaki BBQ s medem 2 lžíce
- salátové lístky na ozdobu
Brambory
- malé brambůrky 250 g
- olivový olej
- koření na grilovanou zeleninu
Rajčatový salát
- zralá cherry rajčátka 200 g
- jarní cibulky 2 ks
- omáčka Kikkoman Ponzu Citrus 3 lžíce
- sezamový olej 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
- Nejprve uvařte omyté neoloupané brambůrky v osolené vodě doměkka, slijte je a nechte lehce vychladnout.
- Mezitím nakrájejte lilek – odkrojte krajní plátek se slupkou a potom lilek nakrájejte podélně na plátky široké asi 1,5 cm. Lehce je z obou stran osolte a nechte 15 minut vypotit.
- Uvařené brambory po jednom rozmáčkněte na placičky asi 2 cm vysoké – použijte něco s rovným dnem, například malý rendlík. Placičky vyskládejte na plech s pečicím papírem, který pokapejte olivovým olejem. Placičky pokapejte olejem i zvrchu a okořeňte směsí koření na grilovanou zeleninu. Dejte do trouby na 250 stupňů na 15 minut, poté přepněte na gril a pečte ještě 10 minut dozlatova.
- Mezitím osušte papírovými utěrkami plátky lilku a ostrým nožem do nich udělejte mělké šikmé zářezy. Rozpalte nepřilnavou pánev a rozehřejte v ní řepkový olej. Plátky lilku orestujte z obou stran lehce dozlatova, poté je mašlovačkou potřete omáčkou Kikkoman Teriyaki BBQ s medem a na mírném ohni krátce opečte z obou stran – pozor, omáčka má díky obsahu medu tendenci k připálení, proto lilek hlídejte – stačí jen, aby se lehce opekl a omáčka zkaramelizovala.
- Na salát nakrájejte rajčátka na čtvrtky, jarní cibulku nadrobno a vše zalijte omáčkou Kikkoman Ponzu Citrus, sezamovým olejem a dochuťte špetkou soli.
- Lilkové steaky podávejte s lístky salátu, opečenými bramborovými placičkami a rajčatovým salátem.
PRIMA TIP: Lilkové steaky můžete připravit i na venkovním grilu. V takovém případě syrové plátky lilku potřete nejprve olivovým olejem, poté je opečte na grilu doměkka a nakonec potřete omáčkou Kikkoman Teriyaki BBQ s medem a ještě krátce z obou stran zagrilujte.
Lilkové steaky s rozbouchnutými bramborami a rajčatový Ponzu salát Zdroj: Klára Michalová