Lilkové steaky s rozbouchnutými bramborami a rajčatový Ponzu salát

Moje hodnocení
3x

Lilek je báječná zelenina s jemnou chutí a zajímavou strukturou. Dobře přijímá další chutě a na skus je podobný houbám. Zkuste z něj připravit překvapivé steaky s výbornou omáčkou a k nim vtipné rozbouchnuté upečené brambory. A nesmí chybět ani salát – tentokrát trochu netradiční rajčatový s cibulí...

2 porce
60 minut

Steaky

  • menší buclatý lilek 1 ks
  • sůl
  • řepkový olej
  • omáčka Kikkoman Teriyaki BBQ s medem 2 lžíce
  • salátové lístky na ozdobu

Brambory

  • malé brambůrky 250 g
  • olivový olej
  • koření na grilovanou zeleninu

Rajčatový salát

  • zralá cherry rajčátka 200 g
  • jarní cibulky 2 ks
  • omáčka Kikkoman Ponzu Citrus 3 lžíce
  • sezamový olej 1/2 lžičky
  • sůl 1 špetka

Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:

Postup přípravy

  1. Nejprve uvařte omyté neoloupané brambůrky v osolené vodě doměkka, slijte je a nechte lehce vychladnout.
  2. Mezitím nakrájejte lilek – odkrojte krajní plátek se slupkou a potom lilek nakrájejte podélně na plátky široké asi 1,5 cm. Lehce je z obou stran osolte a nechte 15 minut vypotit.
  3. Uvařené brambory po jednom rozmáčkněte na placičky asi 2 cm vysoké – použijte něco s rovným dnem, například malý rendlík. Placičky vyskládejte na plech s pečicím papírem, který pokapejte olivovým olejem. Placičky pokapejte olejem i zvrchu a okořeňte směsí koření na grilovanou zeleninu. Dejte do trouby na 250 stupňů na 15 minut, poté přepněte na gril a pečte ještě 10 minut dozlatova.
  4. Mezitím osušte papírovými utěrkami plátky lilku a ostrým nožem do nich udělejte mělké šikmé zářezy. Rozpalte nepřilnavou pánev a rozehřejte v ní řepkový olej. Plátky lilku orestujte z obou stran lehce dozlatova, poté je mašlovačkou potřete omáčkou Kikkoman Teriyaki BBQ s medem a na mírném ohni krátce opečte z obou stran – pozor, omáčka má díky obsahu medu tendenci k připálení, proto lilek hlídejte – stačí jen, aby se lehce opekl a omáčka zkaramelizovala.
  5. Na salát nakrájejte rajčátka na čtvrtky, jarní cibulku nadrobno a vše zalijte omáčkou Kikkoman Ponzu Citrus, sezamovým olejem a dochuťte špetkou soli.
  6. Lilkové steaky podávejte s lístky salátu, opečenými bramborovými placičkami a rajčatovým salátem.

PRIMA TIP: Lilkové steaky můžete připravit i na venkovním grilu. V takovém případě syrové plátky lilku potřete nejprve olivovým olejem, poté je opečte na grilu doměkka a nakonec potřete omáčkou Kikkoman Teriyaki BBQ s medem a ještě krátce z obou stran zagrilujte.

Chcete další inspiraci? Vyzkoušejte připravit pikantní kuřecí špízy s rajčatovou salsou podle videoreceptu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty