Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lilkové steaky s rozbouchnutými bramborami a rajčatový Ponzu salát
Lilek je báječná zelenina s jemnou chutí a zajímavou strukturou. Dobře přijímá další chutě a na skus je podobný houbám. Zkuste z něj připravit překvapivé steaky s výbornou omáčkou a k nim vtipné rozbouchnuté upečené brambory. A nesmí chybět ani salát – tentokrát trochu netradiční rajčatový s cibulí...
do 1 hodiny
2 porce
Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:
Suroviny (2 porce)
Steaky:
Brambory:
Rajčatový salát:
- zralá cherry rajčátka 200 g
- jarní cibulky 2 ks
- omáčka Kikkoman Ponzu Citrus 3 lžíce
- sezamový olej 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve uvařte omyté neoloupané brambůrky v osolené vodě doměkka, slijte je a nechte lehce vychladnout.
- Mezitím nakrájejte lilek – odkrojte krajní plátek se slupkou a potom lilek nakrájejte podélně na plátky široké asi 1,5 cm. Lehce je z obou stran osolte a nechte 15 minut vypotit.
- Uvařené brambory po jednom rozmáčkněte na placičky asi 2 cm vysoké – použijte něco s rovným dnem, například malý rendlík. Placičky vyskládejte na plech s pečicím papírem, který pokapejte olivovým olejem. Placičky pokapejte olejem i zvrchu a okořeňte směsí koření na grilovanou zeleninu. Dejte do trouby na 250 stupňů na 15 minut, poté přepněte na gril a pečte ještě 10 minut dozlatova.
- Mezitím osušte papírovými utěrkami plátky lilku a ostrým nožem do nich udělejte mělké šikmé zářezy. Rozpalte nepřilnavou pánev a rozehřejte v ní řepkový olej. Plátky lilku orestujte z obou stran lehce dozlatova, poté je mašlovačkou potřete omáčkou Kikkoman Teriyaki BBQ s medem a na mírném ohni krátce opečte z obou stran – pozor, omáčka má díky obsahu medu tendenci k připálení, proto lilek hlídejte – stačí jen, aby se lehce opekl a omáčka zkaramelizovala.
- Na salát nakrájejte rajčátka na čtvrtky, jarní cibulku nadrobno a vše zalijte omáčkou Kikkoman Ponzu Citrus, sezamovým olejem a dochuťte špetkou soli.
- Lilkové steaky podávejte s lístky salátu, opečenými bramborovými placičkami a rajčatovým salátem.
PRIMA TIP: Lilkové steaky můžete připravit i na venkovním grilu. V takovém případě syrové plátky lilku potřete nejprve olivovým olejem, poté je opečte na grilu doměkka a nakonec potřete omáčkou Kikkoman Teriyaki BBQ s medem a ještě krátce z obou stran zagrilujte.