návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré

Hodnoceno: 0x
3–4 porce
nad 2 hodiny
Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré
Autor: Kitchenette.cz Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré
Recept je obohacen o fenyklové pyré a fenyklovo-citronový olej. Obě tyto složky maso osvěží a odlehčí.

Fenykl má výraznou svěží chuť, ale pokud budete pracovat s méně chuťově výraznou zeleninou, ochuťte pyré nějakou hodící se bylinkou či zkombinujte s jinou zeleninou, která dodá například sladkost (jako batáty) či pikantnost (jako celer).

Postup

  1. Líčka omyjte a odstraňte z jejich povrchu blánu, popřípadě zbylou chrupavku. Středem líček prostupuje také bílá část, ale tu neodstraňujte, tepelnou úpravou se úplně rozpustí a díky kolagenu tvoří takovou příjemnou táhlou šťávu.
  2. Líčka osušte, lehce osolte a v širším hrnci typu casserole je zprudka osmahněte ze všech stran na lžíci olivového oleje, aby se maso zatáhlo a udrželo si maximální šťavnatost. Jakmile jsou na celém povrchu osmažená dozlatova, vyjměte je z hrnce a odložte na okamžik stranou.
  3. Přidejte do hrnce ještě lžíci olivového oleje a na něm orestujte doměkka všechnu cibuli pokrájenou na kostičky. Přidejte pokrájený nebo propasírovaný česnek, mrkev, petržel na kostičky a chvíli ještě restujte. Na závěr přidejte bobkový list, tymián, vraťte líčka zpět do hrnce, směs podlijte červeným vínem a pomalu duste.
  4. Občas líčka zvedněte ode dna, popřípadě otočte, aby se nepřichytla, a hlídejte, aby se tekutina neodpařila všechna, tedy směs případně podlijte vodou, vývarem či ještě trochou vína. Takto pomalu duste přibližně 2 až 2 a půl hodiny na sporáku nebo v troubě při 160 °C 3 až 3 a půl hodiny doměkka. Hotová líčka by se měla téměř rozpadat, když je zmáčknete vidličkou. Mezitím si připravte přílohu.
  5. Karotka: Vybrané celé karotky podélně nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka.
  6. Ostatní: Zelenou nať fenyklu dejte spolu s olivovým olejem do blenderu a rozmixujte. Do této směsi přidejte kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu a nechte odležet. Po cca 15 minutách směs přeceďte přes plátýnko a uložte do sklenice, takto je olej připravený k servírování a vydrží vám několik dní v lednici.
  7. Dejte pokrájený fenykl a brambory do silně osolené vody a vařte doměkka. Jakmile je zelenina hotová, dejte ji do blenderu spolu s trochou ohřáté sladké smetany podle potřeby tak, aby se vám dařilo směs rozmixovat dohladka.
  8. Když jsou již líčka pěkně křehká, vyjměte je z hrnce spolu se zbytky celého koření, tedy bobkového listu, větvičky tymiánu, a zbylý obsah hrnce rozmixujte pomocí blenderu na úplně jemnou omáčku. Tuto omáčku vraťte zpět do hrnce, ochutnejte ji, jestli není potřeba přisolit či opepřit, ponořte do ní líčka a prohřejte je.

Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré 3 Foto:

Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré 2 Foto: Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré; foto: Kitchenette.cz

Objevte nový food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.