Suroviny
- špek (nebo slanina) 250 g
- olivový olej 1 lžíce
- bílé kysané zelí 1 kg
- jablka (zelené) 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- nové brambory 8 ks
- vepřová plec 400 g
- klobása (vepřová) 2 ks
- hřebíček 6 ks
- jalovec 12 kuliček
- bobkový list 2 ks
- suché bílé víno (např. ryzlink) 375 ml
- hořčice (a žitný chléb k podávání)
Název choucroute znamená kysané zelí, které se v tomto regionu objevilo po Vestfálském míru v roce 1648 a které sem přivezli němečtí vojáci.

Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Špek nebo slaninu nakrájejte na proužky a opečte ji na oleji dozlatova, zhruba 4 minuty na středním stupni. Zelí propláchněte vodou a nechte okapat v cedníku. Jablko oloupejte a nastrouhejte nahrubo do mísy, přidejte okapané zelí a osmažený špek.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek podrťte a opékejte je ve volné pánvi doměkka, zhruba 4 minuty. Přesypte do mísy k zelí a promíchejte.
- Do pomalého hrnce vložte polovinu směsi se zelím a rovnoměrně na ni naskládejte přepůlené brambory. Maso nakrájejte na 1cm plátky, klobásy na silná kolečka a rozložte je na brambory. Posypte 3 hřebíčky, 6 jalovcovými bobulemi a 1 bobkovým listem. Osolte a opepřete. Zakryjte zbylým zelím se zbylým kořením. Osolte, opepřete, zalijte vínem a vařte 4 hodiny, dokud maso nezměkne. Podávejte s hořčicí a žitným chlebem.
- V TROUBĚ: Troubu předehřejte na 120 °C. Špek nebo slaninu nakrájejte na proužky a opečte ji na oleji ve velké zapékací míse dozlatova, na středním stupni to trvá zhruba 4 minuty. Zelí propláchněte vodou a nechte okapat v cedníku. Jablko oloupejte a nastrouhejte nahrubo do mísy, přidejte okapané zelí a osmažený špek.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek podrťte a opékejte je ve volné nádobě doměkka, zhruba 4 minuty. Přesypte do mísy k zelí a promíchejte.
- Do zapékací mísy vložte polovinu směsi se zelím a naskládejte na ni rovnoměrně přepůlené brambory. Maso nakrájejte na 1cm plátky, klobásy na silná kolečka a rozložte je na brambory. Posypte 3 hřebíčky, 6 jalovcovými bobulemi a 1 bobkovým listem. Osolte a opepřete. Zakryjte zbylým zelím se zbylým kořením. Osolte, opepřete, zalijte vínem a pečte 4 hodiny v troubě, dokud maso nezměkne. Podávejte s hořčicí a žitným chlebem.
Z kysaného zelí připravte také poctivou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá hustá zelňačka s klobásou