návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Kyselé zelí choucroute s vepřovým masem a klobáskami

4 porce
nad 2 hodiny
Kyselé zelí choucroute
Kyselé zelí choucroute Autor: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Alsaská variace zelí a klobásek se stala francouzským národním pokrmem. Použít můžete i jiné kusy vepřového masa, například kolínko, bok nebo kvalitní vepřovou klobásu.
Reklama

Název choucroute znamená kysané zelí, které se v tomto regionu objevilo po Vestfálském míru v roce 1648 a které sem přivezli němečtí vojáci.

Recept

Maďarský hrnec Foto:

Maďarský hrnec

Tak tohle je ideální jídlo do zimních dnů: maso, klobása, zelenina. Zasytí, zahřeje a jako přílohu stačí přidat už jen světlé pečivo.
Reklama

Postup

  1. V POMALÉM HRNCI: Špek nebo slaninu nakrájejte na proužky a opečte ji na oleji dozlatova, zhruba 4 minuty na středním stupni. Zelí propláchněte vodou a nechte okapat v cedníku. Jablko oloupejte a nastrouhejte nahrubo do mísy, přidejte okapané zelí a osmažený špek.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek podrťte a opékejte je ve volné pánvi doměkka, zhruba 4 minuty. Přesypte do mísy k zelí a promíchejte.
  3. Do pomalého hrnce vložte polovinu směsi se zelím a rovnoměrně na ni naskládejte přepůlené brambory. Maso nakrájejte na 1cm plátky, klobásy na silná kolečka a rozložte je na brambory. Posypte 3 hřebíčky, 6 jalovcovými bobulemi a 1 bobkovým listem. Osolte a opepřete. Zakryjte zbylým zelím se zbylým kořením. Osolte, opepřete, zalijte vínem a vařte 4 hodiny, dokud maso nezměkne. Podávejte s hořčicí a žitným chlebem.
  4. V TROUBĚ: Troubu předehřejte na 120 °C. Špek nebo slaninu nakrájejte na proužky a opečte ji na oleji ve velké zapékací míse dozlatova, na středním stupni to trvá zhruba 4 minuty. Zelí propláchněte vodou a nechte okapat v cedníku. Jablko oloupejte a nastrouhejte nahrubo do mísy, přidejte okapané zelí a osmažený špek.
  5. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek podrťte a opékejte je ve volné nádobě doměkka, zhruba 4 minuty. Přesypte do mísy k zelí a promíchejte.
  6. Do zapékací mísy vložte polovinu směsi se zelím a naskládejte na ni rovnoměrně přepůlené brambory. Maso nakrájejte na 1cm plátky, klobásy na silná kolečka a rozložte je na brambory. Posypte 3 hřebíčky, 6 jalovcovými bobulemi a 1 bobkovým listem. Osolte a opepřete. Zakryjte zbylým zelím se zbylým kořením. Osolte, opepřete, zalijte vínem a pečte 4 hodiny v troubě, dokud maso nezměkne. Podávejte s hořčicí a žitným chlebem.
Reklama

Kyselé zelí choucroute  Foto: Kyselé zelí choucroute; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce Foto:

Olivia Andrews

Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.

Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.

100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama