Květák na mléce s parmazánem a piniemi

Moje hodnocení
7x

Kučeravou bílou hlavu květáku, oné výjimečné kytky mezi zeleninou, má naše kuchyně v oblibě odnepaměti. Kromě polévky bývá miláčkem zejména květák smažený, ale jeho kulinární možnosti jsou vážně nepřeberné, jak dokazuje tenhle starodávný italský recept.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • velký květák, zbavený zavadlých listů a tvrdého košťálu 1 ks
  • piniová jadérka (nebo na nudličky nakrájené mandle) 1 lžíce
  • máslo 45 g
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
  • mléko (plnotučné mléko) 250 ml
  • parmazán (čerstvě nastrouhaný parmazán) 1 hrst
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu. Vložte květák a vařte ho 3 minuty, sceďte a nechte vychladnout.
  2. Na plechu v troubě pod grilem nebo na suché nepřilnavé pánvi opražte piniová jadérka nebo nakrájené mandle dozlatova – dávejte pozor, rády se pálí.
  3. Květák rozdělte na růžičky. Velkou nepřilnavou pánev rozehřejte při střední teplotě, rozpusťte v ní máslo, vsypte růžičky květáku, osolte, opepřete, poprašte muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Zalijte mlékem a při nízké teplotě zvolna vařte asi 10 minut.
  4. Květák posypte parmazánem a piniovými jadérky a podávejte ho horký.

Další originální recepty z podzimní zeleniny najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty