Suroviny
- květák (velký, zbavený zavadlých listů a tvrdého košťálu) 1 ks
- mandle (na nudličky nakrájené nebo piniová jadérka ) 1 lžíce
- máslo 45 g
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný ) 1 špetka
- plnotučné mléko 250 ml
- strouhaný parmazán 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu. Vložte květák a vařte ho 3 minuty, sceďte a nechte vychladnout.
- Na plechu v troubě pod grilem nebo na suché nepřilnavé pánvi opražte piniová jadérka nebo nakrájené mandle dozlatova – dávejte pozor, rády se pálí.
- Květák rozdělte na růžičky. Velkou nepřilnavou pánev rozehřejte při střední teplotě, rozpusťte v ní máslo, vsypte růžičky květáku, osolte, opepřete, poprašte muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Zalijte mlékem a při nízké teplotě zvolna vařte asi 10 minut.
- Květák posypte parmazánem a piniovými jadérky a podávejte ho horký.
Květák na mléce s parmazánem a piniemi Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD