Kuřecí šavarma

Moje hodnocení
9x

Různé variace tohoto pouličního jídla (s různými názvy, které ovšem znamenají to samé – otáčející se) milují v Egyptě, Turecku (cevirme), Řecku (gyros) – a díky rychlým občerstvením s arabskou kuchyní jsme si ho oblíbili i my. Je to vlastně maso s přílohou a salátem ve verzi do ruky. Profesionálně se připravuje na otočném vertikálním rožni – odtud jeho název –, ale podobného výsledku dosáhnete i v troubě. Domácí je holt domácí, hlavně díky pečlivě vybrané směsi koření. Naparfémujte si kuchyni vůněmi Orientu…

8 porcí
60 minut
arabská

Suroviny

  • římský kmín (mletý římský kmín) 3/4 lžíce
  • mletá kurkuma 3/4 lžíce
  • sušený granulovaný česnek 3/4 lžíce
  • mletá paprika 3/4 lžíce
  • mletý hřebíček 1/2 lžičky
  • chilli koření nebo kajenský pepř 1/2 lžičky
  • kuřecí stehenní řízky bez kůže 8 ks
  • velká cibule, nakrájená na tenké plátky 1 ks
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • sůl
  • chlebové placky, například pita, k podávání
  • tzatziki nebo tahini promíchané s bílým jogurtem k podávání

Postup přípravy

  1. Všechno koření promíchejte v misce. Maso z obou stran posolte a pak nakrájejte na malé delší kousky.
  2. Ve větší míse promíchejte kousky masa s kořením, cibulí, citronovou šťávou a olejem, aby byly pokryté. Přikryté nechte nejméně 3 hodiny až přes noc marinovat v ledničce. Vyndejte cca půl hodiny před přípravou.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře se vším ostatním rozestřete na plech, vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až maso zezlátne a bude propečené. Na posledních pár minut můžete zapnout funkci horního grilu a maso prudčeji opéct, aby bylo vypečenější.
  4. Zatímco se kuře peče, připravte si chlebové placky. Máte-li silnější, jako je pita, nakrojte do nich kapsu, tenké nechte tak, jak jsou. Vnitřek kapsy nebo placku potřete trochou tzatziki nebo tahini omáčky a buď napěchujte, nebo poklaďte masem. Máte-li tenkou placku, stočte ji.

PRIMA TIP: K šavarmě se často podávají ještě další doplňky, například olivy, salátové lístky, jako je rukola nebo polníček, případně jednoduché saláty či najemno nakrájené a jemně nasolené čerstvé zelí a/nebo cibule, které se buď nanesou na placku pod maso nebo přidají do kapsy v pitě. Původně se jídlo připravovalo z jehněčího, dnes najdete nejčastěji kuřecí, hovězí nebo i telecí maso.

Sledujte nás i na Pinterestu, kde najdete spoustu dalších nápadů:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty