Suroviny
- římský kmín (mletý ) 3/4 lžíce
- kurkuma (mletá ) 3/4 lžíce
- sušený česnek (granulovaný ) 3/4 lžíce
- mletá sladká paprika 3/4 lžíce
- hřebíček (mletý ) 1/2 lžičky
- chilli koření (nebo kajenský pepř) 1/2 lžičky
- kuřecí stehenní řízek (bez kůže) 8 ks
- cibule (velká, nakrájená na tenké plátky) 1 ks
- citronová šťáva z 1 citronu
- olivový olej
- pita chléb (chlebové placky, například pita, k podávání)
- tzatziki (nebo tahini promíchané s bílým jogurtem k podávání)
- sůl
Postup přípravy
- Všechno koření promíchejte v misce. Maso z obou stran posolte a pak nakrájejte na malé delší kousky.
- Ve větší míse promíchejte kousky masa s kořením, cibulí, citronovou šťávou a olejem, aby byly pokryté. Přikryté nechte nejméně 3 hodiny až přes noc marinovat v ledničce. Vyndejte cca půl hodiny před přípravou.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře se vším ostatním rozestřete na plech, vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až maso zezlátne a bude propečené. Na posledních pár minut můžete zapnout funkci horního grilu a maso prudčeji opéct, aby bylo vypečenější.
- Zatímco se kuře peče, připravte si chlebové placky. Máte-li silnější, jako je pita, nakrojte do nich kapsu, tenké nechte tak, jak jsou. Vnitřek kapsy nebo placku potřete trochou tzatziki nebo tahini omáčky a buď napěchujte, nebo poklaďte masem. Máte-li tenkou placku, stočte ji.
PRIMA TIP: K šavarmě se často podávají ještě další doplňky, například olivy, salátové lístky, jako je rukola nebo polníček, případně jednoduché saláty či najemno nakrájené a jemně nasolené čerstvé zelí a/nebo cibule, které se buď nanesou na placku pod maso nebo přidají do kapsy v pitě. Původně se jídlo připravovalo z jehněčího, dnes najdete nejčastěji kuřecí, hovězí nebo i telecí maso.
Kuřecí šavarma 2 Zdroj: Marek Kučera
Sledujte nás i na Pinterestu, kde najdete spoustu dalších nápadů: