Suroviny
- růžičková kapusta 1 kg
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- římský kmín 1 lžička
- sezamová semínka (na posypání)
Dresink
- sezamová pasta tahini 125 ml
- bazalka (lístky čerstvé ) 1 hrst
- citronová šťáva (čerstvá ) 2–3 lžíce
- voda (studená ) 75 ml
- česnek 2 stroužky
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu.
- Mezitím odkrojte tuhé konce košťálků kapustiček a odstraňte poškozené listy. Jakmile voda začne vařit, vsypte do ní kapustičky a vařte 10 až 15 minut, až budou vláčné. Sceďte je a propláchněte ve studené vodě, aby neztratily barvu. Sceďte.
- Růžičky rozložte na utěrku, přikryjte druhou utěrkou a rukama je hezky rozmáčkněte, ale tak, aby zůstaly vcelku a byly vysoké něco přes centimetr.
- Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, zakapejte olejem, poprašte římským kmínem, solí a pepřem.
- Kapustičky pečte asi 30 minut, až začnou u okrajů hnědnout, jednou je během pečení obraťte.
- Zatímco se kapustičky pečou, připravte si zálivku prošleháním všech uvedených přísad v mixéru. Je-li směs příliš hustá, přidejte víc studené vody. Zálivku podle chuti osolte a opepřete, zakapejte jí upečené kapustičky. Nakonec je posypte sezamovými semínky.
PRIMA TIP: Tahini je sezamová pasta, mimořádně oblíbená v kuchyních Blízkého a Středního východu. Pokud ji nemáte po ruce nebo vám chuť sezamu tolik neučarovala, použijte běžně dostupné burákové máslo. Římský kmín je příbuzný našeho kmínu, ale jeho chuť a vůně se dost výrazně liší – dejte mu prostor, stojí to za to.