Suroviny
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Lilek propíchejte všude po stranách nožem a dejte do trouby asi na hodinu, dokud není měkký. Lilek nechte vychladnout.
- Založte vývar. Do hrnce dejte cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Nechte zavařit a pomalu táhněte 30 minut. Vývar sceďte.
- Do vývaru nasypte rýži a uvařte ji do měkka.
- Lilek rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu, půlku lilkové směsi přidejte do vývaru a vše rozmixujte do hladka.
- Ve velké míse smíchejte vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidejte naběračku polévky a prošlehejte. Postupujte stejně, dokud nespotřebujete polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.
- Ohřátý jogurt nalijte do rendlíku ke zbývající polévce a zamíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Druhou polovinu lilku rozmačkejte vidličkou a dochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidejte nasekané bylinky.
- Polévku ještě prohřejte na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dejte lilek doprostřed talíře a zalijte polévkou.
PRIMA TIP: Abyste si pochutnali, je třeba vybrat nějaký kvalitní kozí jogurt, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka anglonubijských koz.