Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krémová polévka z pečeného lilku s kozím jogurtem
V zimním období si více než jindy rádi pochutnáme na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- olej 4 lžíce
- velká cibule, nakrájená na čtvrtky 1 ks
- celer, nakrájený na čtvrtky 1/2 bulvy
- mrkve, nakrájené napůl 2 ks
- bobkový list 2 ks
- celý pepř 5 kuliček
- rýže 50 g
- hladkolistá petržel 30 g
- kopr 20 g
- lilek 1 kg
- kozí jogurt (viz tip) 400 g
- česnek 2 stroužky
- vejce 1 ks
- citron 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C. Lilek propíchejte všude po stranách nožem a dejte do trouby asi na hodinu, dokud není měkký. Lilek nechte vychladnout.
- Založte vývar. Do hrnce dejte cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Nechte zavařit a pomalu táhněte 30 minut. Vývar sceďte.
- Do vývaru nasypte rýži a uvařte ji do měkka.
- Lilek rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu, půlku lilkové směsi přidejte do vývaru a vše rozmixujte do hladka.
- Ve velké míse smíchejte vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidejte naběračku polévky a prošlehejte. Postupujte stejně, dokud nespotřebujete polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.
- Ohřátý jogurt nalijte do rendlíku ke zbývající polévce a zamíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Druhou polovinu lilku rozmačkejte vidličkou a dochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidejte nasekané bylinky.
- Polévku ještě prohřejte na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dejte lilek doprostřed talíře a zalijte polévkou.
PRIMA TIP: Abyste si pochutnali, je třeba vybrat nějaký kvalitní kozí jogurt, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka anglonubijských koz.