Těsto
- hladká mouka 340 g
- droždí (čerstvé ) 15 g
- cukr krupice 34 g
- vejce (veganská vejce (viz PRIMA TIP)) 2 ks
- máslo (změklé veganské máslo Alsan Bio) 210 g
- mandlové mléko 100 g
- pomerančová kůra (kandovaná ) 140 g
- mandlové plátky 1 hrst
- olej (ve spreji či veganské máslo)
- mouka (na podsypávání)
- sůl 6,8 g
Sirup
- voda 75 ml
- cukr krupice 150 g
- pomerančový likér (Cointreau) 50 ml
Dokončení
- cukr krupice 250 g
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, rozdrobte navrch droždí a ručně ho do ní zapracujte. Přidejte cukr, sůl, vejce, 50 g másla a mandlové mléko a vařečkou nebo hnětacím hákem kuchyňského robotu vypracujte hladké těsto. Jakmile se začne odlepovat od stěn mísy, rozkrájejte nebo nastrouhejte navrch zbylé máslo a pokračujte v hnětení, až bude těsto hladké a nelepivé. Na závěr vmíchejte pokrájenou pomerančovou kůru.
- Vypracované těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu, vytvarujte z něj kouli, vraťte zpět do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout zhruba 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopte, tím z něj vybouchnete vzduch, vytvarujte ho znovu do koule, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 18–24 hodin do lednice.
- Formičky na bábovky vymažte máslem nebo vystříkněte olejem a nahodile nalepte po stranách plátky mandlí.
- Těsto rozdělte na deset stejně velkých kousků, z každého vytvarujte koblihu s otvorem uprostřed a opatrně je vložte do připravených forem tak, aby se na ně nalepily mandle. Nechte kynout 2–2,5 hodiny.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá. Vyjměte a nechte zchladnout. Vyklopte je a nechte zcela zchladnout.
- Mezitím připravte pomerančový sirup. Vodu s cukrem zahřívejte v rendlíku, až se cukr rozpustí. Přilijte likér a nechte zchladnout na 60 °C.
- Vychladlé kouglofy dvakrát přelijte sirupem, nechte 1 minutu zaschnout a obalte v cukru.
PRIMA TIP: Vegani nejedí vejce jakožto živočišný produkt a nahrazují jej vlákninou psyllium rozmíchanou ve vodě. Na dvě vejce potřebujete 7 g psyllia a 90 ml vody.
Kouglof Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty