Akademie kvality

Koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou

Moje hodnocení
2x

Začaly se vám sbíhat chutě, jenom jste dočetli název receptu? Vůbec se vám nedivíme. Kdo by nemiloval oříšky a čokoládu! V tomto dezertu budou ovšem v méně tradiční podobě – v lískooříškovém másle s čokoládou, jímž se pomaže rozválené listové těsto. Aby se vyvážila hutnost, nesmí chybět příjemně nakyslá pokrájená jablka, která se po upečení pomažou rozehřátou meruňkovou marmeládou.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupaná lísková jádra pražte v troubě na 160 °C cca 10 minut, občas promíchejte. Poté je dejte do mixéru a mixujte do pasty zhruba 10 minut. Pak přidejte čokoládu, máslo a mixujte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  2. Vyválené listové těsto přeložte na plech s pečicím papírem a po celém obvodu udělejte 1 cm široký okraj, který přilepte rozšlehaným vajíčkem.
  3. Na těsto namažte lískooříškové máslo, na které poklaďte na tenko nakrájené plátky jablek, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřete vajíčkem a dejte do předehřáté trouby 180 °C a pečte 30 minut.
  4. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndejte ho a potřete rozehřátou marmeládou pro větší lesk.

PRIMA TIP: Čím lepší kvalita použitých surovin, tím lepší chuť! Nezapomeňte, že s výběrem potravin vám mohou pomoci značky kvality, jako je např. Klasa a Regionální potravina.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty