Suroviny
- listové těsto (vyválené) 1 balení
- jablka (kyselejší ) 5 ks
- lískové ořechy (oloupané ) 200 g
- hořká čokoláda 80 g
- cukr krupice 30 g
- meruňkový džem
- hladká mouka
- vejce
- máslo
Postup přípravy
- Oloupaná lísková jádra pražte v troubě na 160 °C cca 10 minut, občas promíchejte. Poté je dejte do mixéru a mixujte do pasty zhruba 10 minut. Pak přidejte čokoládu, máslo a mixujte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Vyválené listové těsto přeložte na plech s pečicím papírem a po celém obvodu udělejte 1 cm široký okraj, který přilepte rozšlehaným vajíčkem.
- Na těsto namažte lískooříškové máslo, na které poklaďte na tenko nakrájené plátky jablek, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřete vajíčkem a dejte do předehřáté trouby 180 °C a pečte 30 minut.
- Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndejte ho a potřete rozehřátou marmeládou pro větší lesk.
PRIMA TIP: Čím lepší kvalita použitých surovin, tím lepší chuť! Nezapomeňte, že s výběrem potravin vám mohou pomoci značky kvality, jako je např. Klasa a Regionální potravina.